10/10/2018

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień


Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna i sycąca zupa, będąca kolejnym przykładem wykorzystywania resztek, tego co pozostało w lodówce. Pomimo długiej listy składników jest to posiłek, który nie zrujnuje domowego budżetu.
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola ma dla nas jeszcze dwie inne zalety - przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można dobierać w zależności od tego, co akurat mamy w domu.
Świetnym uzupełnieniem jest dodatek wytrawnego białego wina (w naszym przypadku było to Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru.

Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak.


Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki

  • 1 duża biała cebula
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła
  • pół małego selera
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony)
  • 75-100 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody
  • 150-200 g sera gorgonzola
  • kilka łyżek śmietany 18% lub 30% do zabielenia
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować krem z białych warzyw z serem gorgonzola

Warzywa obrać ze skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki,  seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w małą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Dolać wino, pokrojony w małą kostkę ser gorgonzola (część sera pozostawić do dekoracji) doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną.
Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola i grzankami.

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola

2 komentarze:

  1. Myślę, że można również dodać żółtą fasolkę szparagową, nie zakłóci koloru, a doda smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze robić tej zupy z fasolką, ale pomysł uważam ze świetny :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger