Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z kremem budyniowym

najlepsza przekąska do pracy i do szkoły


Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień.
Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę je co najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls
Drożdżówki z kremem budyniowym można przygotować w nieskończonej ilości wariantów. Najsmaczniejsze są oczywiście z domowym budyniem waniliowym lub śmietankowym czyli creme patissiere, ale jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki.
Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną z Waszego stołu w błyskawicznym tempie.


Drożdżówki z budyniem

proporcje na 8-10 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego białego cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Domowy budyń waniliowy

uniwersalny krem budyniowy - creme patissiere

  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dostępny jest m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
  • 5 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Przepis na uniwersalny krem budyniowy

Mleko z cukrem waniliowym zagotować doprowadzając do wrzenia i zdjęć z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodać oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną), a następnie pół szklanki wrzącego mleka. Miksować nadal około 1 minuty.
Masę budyniową przelać do pozostałego gorącego mleka, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając ponownie zagotować.
Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje, średnio zajmuje to około 1 do 2 minut

Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Przepis na drożdżówki z budyniem

Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i  uformować bułeczki.
Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

Ps. Tym razem drożdżówki z kremem budyniowym upiekłam na folii aluminiowej z papierem do pieczenia 2w1, nowym produkcie dostępnej we wszystkich niemal marketach marki Jan Niezbędny. Jej zaletą jest m.in. to, że aluminium doskonale przewodzi ciepło i wspomaga proces pieczenia,  nie rozrywa się podczas wyjmowania, a do pokrytego silikonową warstwą papieru do pieczenia nic nie przywiera.


Jak zrobić drożdżówki z budyniem w robocie Kohersen Mycook

Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi około 5 - 6 cm przerwy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut (powinny podwoić swoją objętość).
W wyrośniętych drożdżówkach zrobić wgłębienie dociskając szklankę lub słoik niemal do samej blachy. Do wgłębienia nałożyć porcję kremu budyniowego. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Drożdżówki z budyniem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Drożdżówki z budyniem można obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

Komentarze

  1. Być może szkolno-studencka dieta drożdżówkowa nie jest najzdrowsza, ale za to gwarantuje pyszne wspomnienia. ;) Drożdżówki z budyniem to faktycznie taki comfort food i choć przygotowanie ich wymaga odrobiny pracy to Twoje wyglądają perfekcyjnie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Dużo zależy od umiejętności rozplanowania czasu pracy i sprzętu z jakiego się korzysta.

      Usuń
  2. A jak z wytrzymałością? W sensie, jak napiekę w weekend większą ilość to tak z tydzień będą zdatne do użytku? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają nieziemsko:-) Chyba poszukam malin i zaraz je przygotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: