9/10/2018

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - doskonałe na każdą okazję


Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls, którym nikt się nie oprze to świetna propozycja na zbliżające się chłodniejsze dni lub świąteczne śniadanie. Można je przygotować wieczorem, a rano wystarczy wstawić do piekarnika, aby unoszący się w powietrzu słodki zapach cynamonu obudził wszystkich domowników. To najlepsze cynamonowe drożdżówki, jakie znam.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls z poniższego przepisu smakują niemal identycznie jak ich kultowy, amerykański pierwowzór stworzony przez właścicieli Cinnabon Bakery. Sekretnym składnikiem, który nadaje cynamonowym bułeczkom ich niepowtarzalny smak jest dodatek ciemnego cukru z melasy cukrowej nazywanego najczęściej cukrem Muscovado.

Cukier Muscovado charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów - w 100 g znajduje się ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy B. Cukier Muscovado z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku pierników i ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak.

Uwaga:
Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wstawiamy je do wyrośnięcia do lodówki.
Przepis został także przystosowany do wykonania w robocie Kohersen Mycook

Cynamonowe bułeczki cinnamon-rolls

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - składniki

proporcje na 12-15 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego białego cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
Nadzienie
  • 90 g brązowego cukru
  • 20 g cukru Muscovado (nierafinowanego cukru melasowego) 
  • półtorej łyżki cynamonu
  • 50 g roztopionego masła 
Przygotowanie nadzienia: oba rodzaje cukru i cynamon wymieszać ze sobą. Masło roztopić i pozostawić do przestudzenia

Polewa
  • 1 opakowanie (około 120 g) serka typu philadelphia 
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki białego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki utrzeć na puszysty krem.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Pod koniec czasu wyrastania przygotować nadzienie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów.
Plastry ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Jeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.

Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnmon rolls w robocie Kohersen Mycook

Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".  Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Kiedy ciasto będzie już niemal wyrośnięte przygotować nadzienie.
Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów.
Plastry rolady ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Jeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cynamonowe bułeczki cinnabons

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger