8/16/2018

Wiśniak na rumie

Wiśniak na rumie najlepszy wiśniowy trunek


Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy dojrzewania.
Wiśniak na rumie może być składnikiem drinków, świetnie smakuje dodany do herbaty lub spożywany bez żadnych dodatków.
Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast.

Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze.


Wiśniak na rumie,

Wiśniak na rumie - składniki

  • 2 kg ciemnych wiśni sokowych
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra ciemnego rumu
  • 0,5 litra wody
  • 500 g cukru lub 400 g miodu
  • 1 laska wanilii
Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad.

Jak zrobić wiśniak na rumie

Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować, w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3 tygodnie.
Po upływie tego czasu zlać nalew z wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek.
Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum pół roku.

Wiśniak na rumie

Wiśniak na rumie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger