Wiśniak na rumie najlepszy wiśniowy trunek
Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy dojrzewania.
Wiśniak na rumie może być składnikiem drinków, świetnie smakuje dodany do herbaty lub spożywany bez żadnych dodatków.
Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast.
Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze.
Wiśniak na rumie - składniki
- 2 kg ciemnych wiśni sokowych
- 1 litr spirytusu
- 0,5 litra ciemnego rumu
- 0,5 litra wody
- 500 g cukru lub 400 g miodu
- 1 laska wanilii
Jak zrobić wiśniak na rumie
Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować, w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3 tygodnie.Po upływie tego czasu zlać nalew z wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek.
Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum pół roku.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych