Wiśniak na rumie

Wiśniak na rumie 

Najlepszy przepis na likier wiśniowy, kultowa nalewka wiśniowa z czasów PRL.

Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy dojrzewania. Wiśniówka i wiśniak na rumie smakują obłędnie bez żadnych innych dodatków, ale mogą być również składnikiem drinków. Likier wiśniowy z rumem dodany do herbaty rozgrzeje Cię w zimowe wieczory, nie gorzej niż likier malinowy (przepis).

Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast.

Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze.

wisniak-na-rumie

Wiśniak na rumie przepis

  • 2 kg ciemnych wiśni sokowych
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra ciemnego rumu
  • 0,5 litra wody
  • 500 g cukru lub 400 g miodu
  • 1 laska wanilii
Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad.

Jak zrobić wiśniak na rumie

Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować, w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3 tygodnie.
Po upływie tego czasu zlać nalew z wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek.
Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum pół roku. 

Spodobał Ci się przepis na wiśniak na rumie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

wisniak-na-rumie
Wiśniak na rumie

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: