TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Konfitura z arbuza 

i galaretka z arbuza czyli egzotyka w słoikach

Konfitura z arbuza lub galaretka z arbuza to doskonały sposób na egzotyczne przetwory. Konfiturę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z białej części skórki. Każda z nich ma zdecydowanie inny smak, ale obie są pyszne.
Przetwory z arbuza mają tę zaletę, że można je przygotować niemal przez cały rok. Z oczyszczonego z pestek miąższu robimy dżem arbuzowy, galaretkę lub konfitury.  Czasem dodajemy do nich też inne owoce. Z białej części można przygotować marynowane skórki arbuza lub konfitury ze skórki arbuza.

Pierwszy przepis na konfitury z arbuza z którego korzystałam pochodził z książki o wypieku chleba i dotyczył przygotowania ich właśnie w automacie do chleba. Dla nas ten wariant okazał się jednak zbyt słodki, więc po kilku próbach nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i dodając ekstrakt z wanilii.
Konfitura z miąższu arbuza dobrze komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami lub kwaśnymi jabłkami np. szara reneta i jest świetnym dodatkiem do gofrów, lodów i innych deserów.

Jeśli będziecie przygotowywać konfitury z arbuza,  dżem z arbuza lub galaretkę nie wyrzucajcie skórki - to najbardziej wartościowa część tego owocu.
Przepisy na przetwory z arbuza znajdziecie na dole postu


Konfitura z arbuza lub galaretka z arbuza - składniki

na poniższe proporcje potrzebujemy arbuza o wadze około 2,5 do 3 kg
  • 1,3 kg oczyszczonego z pestek miąższu arbuza (tylko czerwona część)
  • 600 g cukru żelującego (można zastąpić zwykłym cukrem wymieszanym z żelfixem lub dżemixem)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
  • opcjonalnie 200 g czerwonych porzeczek albo malin albo duże winne jabłko
Wielokrotnie pisałam już na blogu o ekstrakcie z wanilii produkowanym przez firmę Eurovanille. W mojej opinii(i bynajmniej nie jest to reklama) to najlepszy z dostępnych w Polsce produktów. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Jak zrobić konfitury z arbuza lub galaretkę z arbuza

Arbuza kroimy, wydrążamy czerwony miąższ i oczyszczamy go z pestek. Kroimy na kawałki (można też zmiksować, w ten sposób powstanie galareta arbuzowa). Teraz możemy dodać porzeczki albo maliny lub zmiksowane jabłko, albo pominąć ten etap. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier żelujący. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną.

Konfitury z arbuza lub galaretka z arbuza w automacie do pieczenia chleba - składniki

  • 500 g oczyszczonego z pestek miąższu arbuza (tylko czerwona część)
  • 350 g cukru żelującego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie 150 g malin

Przygotowanie konfitury z arbuza lub galaretki z arbuza w automacie do chleba

Arbuza kroimy, wydrążamy czerwony miąższ i oczyszczamy go z pestek. Kroimy na kawałki (można też zmiksować, w ten sposób powstanie galareta arbuzowa). Cytrynę myjemy obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do formy do pieczenia chleba, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i sok jabłkowy. Ustawiamy program "dżem" lub "konfitury" (nazwy programu mogą się różnić w zależności od modelu). Po zakończeniu programu gorące konfitury lub galaretkę przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną.

Przepisy na przetwory z arbuza

Marynowane skórki arbuza
Tradycyjne pikle  z arbuza

Przygotowana z dodatkiem czerwonej porzeczki konfitura z arbuza

Komentarze