8/30/2013

Marynowane skórki arbuza

Przepis na marynowane skórki arbuza pochodzi najprawdopodobniej z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej. W tym surowym, nieprzychylnym człowiekowi środowisku nic nie mogło się zmarnować. Wykorzystywano więc wszystkie jadalne części arbuza i dzięki temu możemy delektować się wspaniałym, choć dość pracochłonnym dodatkiem do pieczonych mięs lub deserów.

Marynowane skórki arbuza - składniki

  • 6 szklanek pokrojonej w kostkę (ok. 1,5 x 1,5cm) skórki z arbuza (najlepiej, żeby była to wyłącznie biała część z 1-2 milimetrami czerwonego miąższu) 
  • 3/4 szklanki gruboziarnistej soli 
  • 12 szklanek wody woda do solanki w której będziemy moczyć skórki (wody powinno być tyle aby skórki były całkowicie zakryte) 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka octu jabłkowego 
  • 20 całych goździków 
  • 3 duże laski cynamonu 
  • 1 łyżka stołowa ziele angielskiego 
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie po 1 gwiazdce anyżu na słoik 

Jak zrobić marynowane skórki arbuza

Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5cm W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej wodzie, dodać skórki, w razie potrzeby uzupełnić wodę, tak aby skórki były całkowicie przykryte. Przykryć naczynie i pozostawić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia skórki odsączyć i przepłukać czystą zimną wodą. Przełożyć skórki do garnka, dodać 12 szklanek czystej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości przez około 15-20 minut, a następnie wyjąć i przełożyć do dużej miski. W tym samym naczyniu na dużym ogniu zagotować przez ok. 10-15 minut wodę, cukier, ocet, cynamon, goździki i ziele angielskie (najwygodniej umieścić przyprawy w lnianym woreczku) Po kolejnych 15 minutach, kiedy zalewa trochę przestygnie dodać arbuza, a na górę włożyć plasterki cienko pokrojonej cytryny lub wlać sok z połowy cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na noc .
Następnego dnia zalewę ze skórkami doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 40 - 50 minut, aż skórki zrobią się niemal przezroczyste a zalewa lekko zgęstnieje. Gorące pikle przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia, wyjąć przyprawy i plasterki cytryny i wrzącym syropem zalać pikle pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Nałożyć czyste nakrętki i pasteryzować ok. 10 minut.
Zapasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem do następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger