8/15/2018

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit na Sylwestra


Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie imprezowej sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. To doskonała sałatka na Sylwestra, Andrzejki czy imieniny. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Sałatka z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs, krewetek lub pieczonej ryby.

Sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, salatka z grillowanej salaty rzymskiej,

Porcje 4
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

  • 2 nieduże główki sałaty rzymskiej, przekrojone wzdłuż na dwie części, opłukane i wysuszone
  • 4 pomidory  pokrojone w ćwiartki lub ósemki, ale możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
Do dekoracji
  • 50g rozdrobnionego sera feta albo innego sera solankowego

Sos do przekąsek na zimno

  • 6 łyżek oliwy
  • 8 łyżek soku pomidorowego
  • 2 łyżki Tabasco
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Wszystkie składniki sosu do sałatek wymieszaj ze sobą, aż do momentu połączenia w jedną całość, dobrze dopraw i odłóż na bok. 

Przepis na grillowaną sałatę rzymską z boczkiem i chorizo 

Uwaga: Przed spryskaniem oliwą i grillowaniem sałatę rzymską należy bardzo dokładnie osuszyć. Jeśli pozostaną na niej krople wody, sałata rzymska będzie się dusić, zamiast grillować.

1. Usmaż boczek i chorizo na patelni na średnim ogniu, smaż do momentu chrupkości, przenieś na talerz i odstaw na bok.

2. Nagrzej patelnię, połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, zajmuje to około 4 minuty.

3. Pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże, albo użyj pomidorków koktajlowych.

4. Do dużego półmiska włóż posiekaną sałatę do półmiska i pomidory.  Dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis