Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit na Sylwestra


Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie imprezowej sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. To doskonała sałatka na Sylwestra, Andrzejki czy imieniny. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Sałatka z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs, krewetek lub pieczonej ryby.

Sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, salatka z grillowanej salaty rzymskiej,

Porcje 4
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

  • 2 nieduże główki sałaty rzymskiej, przekrojone wzdłuż na dwie części, opłukane i wysuszone
  • 4 pomidory  pokrojone w ćwiartki lub ósemki, ale możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
Do dekoracji
  • 50g rozdrobnionego sera feta albo innego sera solankowego

Sos do przekąsek na zimno

  • 6 łyżek oliwy
  • 8 łyżek soku pomidorowego
  • 2 łyżki Tabasco
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Wszystkie składniki sosu do sałatek wymieszaj ze sobą, aż do momentu połączenia w jedną całość, dobrze dopraw i odłóż na bok. 

Przepis na grillowaną sałatę rzymską z boczkiem i chorizo 

Uwaga: Przed spryskaniem oliwą i grillowaniem sałatę rzymską należy bardzo dokładnie osuszyć. Jeśli pozostaną na niej krople wody, sałata rzymska będzie się dusić, zamiast grillować.

1. Usmaż boczek i chorizo na patelni na średnim ogniu, smaż do momentu chrupkości, przenieś na talerz i odstaw na bok.

2. Nagrzej patelnię, połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, zajmuje to około 4 minuty.

3. Pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże, albo użyj pomidorków koktajlowych.

4. Do dużego półmiska włóż posiekaną sałatę do półmiska i pomidory.  Dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: