Likier malinowy
Likier malinowy - idealny na zimowe chłody
Likier malinowy z tego przepisu jest wyborny i bardzo aromatyczny, nie kupicie takiego w żadnym sklepie. Jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Po raz pierwszy robiliśmy likier malinowy na winie i spirytusie niemal 20 lat temu i powtarzamy co roku, zostawiając z każdego rocznika po jednej butelce na specjalne, wyjątkowe okazje. Likier malinowy doskonale rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory, przypominając smaki i zapachy lata.
Likier z malin oprócz walorów smakowych ma, podobnie jak nalewka malinowa, szereg właściwości prozdrowotnych.
Działa przeciwgorączkowo i napotnie, pomaga podczas przeziębienia i grypy. Likier malinowy reguluje pracę przewodu pokarmowego i jest wskazany dla osób z anemią, ma także właściwości uspokajające.
Jeśli chcecie przygotować też inne alkoholowe smakołyki z malin zapraszam po przepis na:
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach
Domowy likier malinowy - składniki
- 2 kg malin
- litr wytrawnego wina gronowego
- pół laski wanilii
- 1 kg cukru
- 2 litry wody
- 2 litry spirytusu 96%
Jak zrobić domowy likier malinowy
Dojrzałe, nie uszkodzone maliny umyć, wsypać do dużego szklanego słoja i lekko rozgnieść. Dodać wino, i laskę wabili. Słój zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe nasłonecznione miejsce..Po upływie dwóch tygodni zlać płyn i przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy. Z cukru i wody przygotować syrop gotując go na wolnym ogniu około 20-30 minut. Syrop wystudzić, wymieszać ze spirytusem i powstałym nalewem owocowym. Odstawić na tydzień, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na minimum pół roku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych