7/14/2016

Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach

Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach to nasz zestaw obowiązkowy na zimę. Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które w chłodne dni są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając.
Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka, najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków.

Recenzję książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" możecie przeczytać na naszym blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy.

Nalewka malinowa - składniki

  • 0,5 l spirytusu
  • 1,5 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l wody

Jak zrobić nalewkę malinową

Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację.  Ponownie zlewamy nalew z owoców i filtrujemy. Sporządzamy syrop z cukru i wody. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas mieszając. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na pół roku.

Lecznicza nalewka na malinach

Wywołuje poty oraz działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, także w trakcie grypy czy anginy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Właściwości uspokajające pomagają kobietom w okresie przekwitania.

Składniki leczniczej nalewki na malinach

  • 1 kg malin     
  • 1 l spirytusu
  • 250 g cukru
  • 0,5 l wody

Jak przygotować leczniczą nalewkę na malinach

Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop sporządzony z 250 g cukru i 0,5 litra wody, odstawiamy na kolejny tydzień przed przefiltrowaniem.
Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie lub z herbatą.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadza się, malinówka powinna chyba dostać miano "Królowej nalewek".
      Zastanawiam się nad zrobieniem nalewki na czarnych porzeczkach, bo w tej książce jest super przepis, a nasza najstarsza nalewka na czarnych porzeczkach ma.... 12 lat (ale już tylko jedna butelka została)

      Usuń
  2. Proszę o dodanie banerka akcji, inaczej nie mogę zaakceptować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odrobinę inaczej robię nalewki na owocach. Owoce najpierw zasypuję cukrem, podejrzewam, że cukier powoduje lepsze oddanie soku z owoców. Jak już owoce puszczą sok, to wtedy traktuję je spirytusem.
    Jeśli chodzi o maliny, to każdy sposób jest dobry, zawsze wyjdzie przysmak pierwsza klasa.
    lulu

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger