Skałki rumowo czekoladowe

Skałki rumowo czekoladowe

A teraz spójrzcie na zegarki :)
Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty
Będą gotowe na...  5 o'clock!

Skałki rumowo czekoladowe

    • 420 g mąki pszennej
    • 200 g miękkiego niesolonego masła
    • 140-160 g drobnego brązowego cukru
    • 2 małe jajka
    • 2-3 łyżki rumu
    • 3-4 łyżki Cadbury Choc Spread lub 2-3 łyżki Hershey's Chocolate Syrup
    • 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
    • kilka kropli aromatu rumowego
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

      Skałki rumowo czekoladowe 

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i  aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. 

      Z misy miksera wyjąć połowę ciasta.  Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. 

      Z ciasta  uformować wałek o średnicy około 2,5 cm i odcinać plastry o grubości 4-5 mm. Można też ugniatać w dłoniach ciasteczka  przypominające wyglądem niewielkie kamienie (pamiętając przy tym aby były mniej więcej tej samej wielkości) lub rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami ulubione kształty.

      Piec około 15 minut  na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,

      Smacznego :)


      Komentarze

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: