Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

najlepsze duszone polędwiczki.


Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku to wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy pomysł na doskonałe, cudownie miękkie mięso na obiad.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z jabłkami pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska".
Możecie je przygotować tradycyjnie  albo w wolnowarze. Zawsze super smakują.

poledwiczki-wieprzowe-z-jablkami-przepis-z-1963-roku
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami sprawdzony przepis

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami -przepis z 1963 roku

    • około 60 dag polędwiczek wieprzowych
    • 2-3 łyżki tłuszczu np. masła
    • 6 dag cebuli (dwie średnie cebule albo jedna duża)
    • 1 jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka
    • 1 czubata łyżka mąki
    • kminek mielony lub majeranek
    • woda (lub cydr) do podlania mięsa
    • sól i pieprz do smaku

    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami  - przepis z 1963 roku

    Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i duszę około 60 minut do miękkości lub przekładam do wolnowaru.
    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.

    Jeśli przygotowujesz je w wolnowarze to czas wolnowarzenia wynosi
    opcja low - około 6 do 8 godzin
    opcja high - około 4 do 6 godzin

    Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką, czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki.

    poledwiczki-wieprzowe-z-jablkami-przepis-z-1963-roku
    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

    Komentarze

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: