6/14/2019

Tradycyjna nalewka truskawkowa

Tradycyjna nalewka truskawkowa, aromatyczna i delikatna jest cudownym lekarstwem na poprawę nastroju - uwielbiają ją wszyscy nasi znajomi. Nalewka truskawkowa to idealny alkohol dla kobiet, zrobi furorę na każdym babskim wieczorze, chociaż mężczyźni też nią nie pogardzą.

Truskawkówka należy do moich ulubionych domowych nalewek, a truskawek jest w tym roku wyjątkowo dużo i można je kupić w całkiem przystępnej cenie. Do przygotowania nalewki należy wybierać świeże, zdrowe i w pełni dojrzałe owoce. Wystarczy jeden nadgniły, aby zepsuć smak nalewki truskawkowej. Najlepsze są truskawki odmiany zwanej murzynka, bardzo soczyste, słodkie, mają przepiękny, ciemnoczerwony kolor, jak widzicie na zdjęciach. Dodatek cukru trzcinowego sprawia, że tradycyjna nalewka truskawkowa ma ciemniejszy bardziej intensywny kolor. Po długim czasie leżakowania,  może przybrać rudawy odcień i jest to naturalne zjawisko.

Przepisy na domowe nalewki będą się w najbliższym czasie dość często pojawiały na blogu.
Mam nadzieję, że Was zainteresują i zainspirują. Najlepsza nalewka truskawkowa na wódce i spirytusie rozpoczyna u nas sezon na domowe alkohole.

Tradycyjna-nalewka-truskawkowa

Nalewka z truskawek właściwości

Truskawki zawierają dużo witaminy C (znacznie więcej niż cytrusy), witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę PP. Są bogatym źródłem soli organicznych i pektyn, które poprawiają przemianę materii i oczyszczają jelita. W truskawkach znajdziemy też potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk i mangan oraz posiadające właściwości bakteriobójcze fitocydy.
Alkohol wzmacnia działanie zawartych w truskawkach przeciwutleniaczy i pomaga wyekstrahować zawarte w tych owocach cenne dla organizmu związki.
Domowa nalewka z truskawek jest najlepsza, żadne sklepowe wyroby alkoholowe jej nie dorównają.

Najlepsza tradycyjna nalewka truskawkowa

  • 2 kg słodkich, ciemnych truskawek
  • 500 ml wódki 40%
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 300 ml wody
  • sok z dwóch cytryn lub 3 limonek
  • 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu cukrowego)

Jak zrobić nalewkę truskawkową

Truskawki oczyszczam z szypułek, myję, większe owoce przekrawam na pół i wkładam partiami do dużego słoja. Każdą kolejną warstwę truskawek przesypuję cukrem.
Słoik zakręcam i odstawiam na 24 godziny na nasłoneczniony okienny parapet, aby owoce puściły sok. Co kilka godzin potrząsam słojem.
Następnego dnia dodaję wódkę i spirytus i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe, widne miejsce.
Po upływie tego czasu zlewam nalewkę przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą lub filtr do kawy.
Z wody i pozostałego cukru przygotowuję syrop cukrowy  -  zagotowuję wodę, dodaję cukier i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotuję jeszcze około 15 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli lubicie bardzo słodkie trunki.
Gotowy syrop pozostawiam do wystudzenia, do zimnego dodaję przecedzony przez gazę sok z cytryn lub limonek i wcześniej przefiltrowaną nalewkę. Całość ponownie przelewam do dużego słoja i odstawiam na około 7 - 10 dni, a następnie filtruję i rozlewam do butelek.
Tradycyjna nalewka truskawkowa będzie gotowa po upływie minimum 3 miesięcy.

Tradycyjna-nalewka-truskawkowa

Tradycyjna nalewka truskawkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis