Karmelizowane truskawki z whisky przygotowała Agnieszka Szyszkowska podczas naszych kolejnych kulinarno-fotograficznych szaleństw. To wyjątkowo prosty do przygotowania dodatek, który świetnie komponuje się z takim smakołykami jak mus lub krem czekoladowy, racuchy czy naleśniki. Truskawki na ciepło super smakują także z lodami.
Karmelizowane truskawki z whisky można przygotować dosłownie w 10 minut. Są przepyszne i żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej. Truskawki na gorąco można też przygotować z ciemnym rumem i czekoladą.albo z migdałami. Są absolutnie rewelacyjne
Karmelizowane truskawki z whisky
- około 500 g truskawek
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki whisky lub ciemnego rumu
- opcjonalnie pół szklanki migdałów
Przepis na karmelizowane truskawki z whisky
Truskawki myję, usuwam szypułki. Jeśli owoce są bardzo duże przekrawam na pół. Na suchej patelni podgrzewam cukier, ale tylko do czasu aż się rozpuści i lekko zrumieni. Dodaję alkohol, truskawki i ewentualnie migdały i podgrzewam ciągle mieszając około 2 minut.
Karmelizowane truskawki z whisky
Pankejki z karmelizowanymi truskawkami, to brzmi świetnie! Zapewne tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDo tego doskonałe latte i jestem w siódmym niebie :)
Usuń