Karmelizowane truskawki z whisky

Karmelizowane truskawki z whisky przygotowała Agnieszka Szyszkowska podczas naszych kolejnych kulinarno-fotograficznych szaleństw. To wyjątkowo prosty do przygotowania dodatek, który świetnie komponuje się z takim smakołykami jak mus lub krem czekoladowy, racuchy czy naleśniki. Truskawki na ciepło super smakują także z lodami.
Karmelizowane truskawki z whisky można przygotować dosłownie w 10 minut. Są przepyszne i żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej. Truskawki na gorąco można też przygotować z ciemnym rumem i czekoladą.albo z migdałami. Są absolutnie rewelacyjne

Karmelizowane-truskawki--z-whisky

Karmelizowane truskawki z whisky

  • około 500 g truskawek
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki whisky lub ciemnego rumu
  • opcjonalnie pół szklanki migdałów

Przepis na karmelizowane truskawki z whisky

Truskawki myję, usuwam szypułki. Jeśli owoce są bardzo duże przekrawam na pół.  Na suchej patelni podgrzewam cukier, ale tylko do czasu aż się rozpuści i lekko zrumieni. Dodaję alkohol, truskawki i ewentualnie migdały i podgrzewam ciągle mieszając około 2 minut.

Karmelizowane-truskawki-z-whisky

Karmelizowane truskawki z whisky

Komentarze

  1. Pankejki z karmelizowanymi truskawkami, to brzmi świetnie! Zapewne tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: