6/10/2019

Karmelizowane truskawki z whisky

Karmelizowane truskawki z whisky przygotowała Agnieszka Szyszkowska podczas naszych kolejnych kulinarno-fotograficznych szaleństw. To wyjątkowo prosty do przygotowania dodatek, który świetnie komponuje się z takim smakołykami jak mus lub krem czekoladowy, racuchy czy naleśniki. Truskawki na ciepło super smakują także z lodami.
Karmelizowane truskawki z whisky można przygotować dosłownie w 10 minut. Są przepyszne i żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej. Truskawki na gorąco można też przygotować z ciemnym rumem i czekoladą.albo z migdałami. Są absolutnie rewelacyjne

Karmelizowane-truskawki--z-whisky

Karmelizowane truskawki z whisky

  • około 500 g truskawek
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki whisky lub ciemnego rumu
  • opcjonalnie pół szklanki migdałów

Przepis na karmelizowane truskawki z whisky

Truskawki myję, usuwam szypułki. Jeśli owoce są bardzo duże przekrawam na pół.  Na suchej patelni podgrzewam cukier, ale tylko do czasu aż się rozpuści i lekko zrumieni. Dodaję alkohol, truskawki i ewentualnie migdały i podgrzewam ciągle mieszając około 2 minut.

Karmelizowane-truskawki-z-whisky

Karmelizowane truskawki z whisky

2 komentarze:

  1. Pankejki z karmelizowanymi truskawkami, to brzmi świetnie! Zapewne tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis