10/18/2018

Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

Drip to doskonały sposób na przygotowanie czarnej kawy w domu i poza domem. Prosta, klasyczna i niedroga przelewowa metoda parzenia kawy, która pozwala na przygotowanie smacznego i aromatycznego naparu będącego alternatywą dla klasycznego americano.


Co to jest drip i jak wygląda

Drip jest prostym i niedrogim (ceny zaczynają się od około 30 złotych) urządzeniem do parzenia kawy metodą przelewową (woda przepływa przez umieszczoną w dripie zmieloną kawę). Może być wykonany z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. W sklepach najczęściej dostępne są dripy o pojemności od około 350 do 750 mililitrów.
Drip (inaczej określany jako dripper) ma kształt stożka, którego ścianki nachylone są pod kątem 60 stopni. Wyglądem przypomina zwężającą się do dołu filiżankę z podstawkiem.

Jak zaparzyć kawę w dripie

Do parzenia kawy w dripie potrzebne są... chęci, odrobina wiedzy oraz kilka niezbędnych akcesoriów, między innymi: dripper, papierowy filtr do kawy, świeżo zmielona kawa, gorąca woda i  kubek (lub serwer) do którego będziemy parzyć kawę.
Zazwyczaj parząc kawę w dripie używamy od 5,5 do 6,5 grama na każde 100 ml wody przelewanej przez zmieloną kawę. Jeśli więc chcemy zaparzyć 500 ml kawy powinniśmy użyć około 30 gramów kawy. Do parzenia kawy w dripie najlepiej sprawdzają się kawy jasno palone, tą metodą jesteśmy w stanie wydobyć z ziaren delikatne nuty owocowe, kwiatowe czy czekoladowe, które przy ciemniejszym wypaleniu kawy bardzo często są zneutralizowane.

Proces parzenia kawy w dripie

  • Do dripa wkładamy papierowy filtr, ustawiamy go na naczyniu do którego będziemy parzyć kawę  i przelewamy gorącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnego papierowego posmaku w naparze oraz nagrzejemy oba naczynia przed rozpoczęciem procesu parzenia kawy. Po kilkunastu sekundach wodę wylewamy.
  • W przypadku parzenia kawy w dripie bardzo ważnym czynnikiem, który ma ogromny wpływ na smak kawy, jest stopień jej zmielenia. Kawa do dripa powinna być dość grubo zmielona i przypominać swoją konsystencją ziarna piasku (mniej więcej o średnicy 1 mm). Zmieloną kawę przesypujemy do filtra umieszczonego w dripie. 
  • Ustawiamy drip wraz z kubkiem czy serwerem na wadzę albo odmierzamy wcześniej taką ilość wody, którą będziemy przelewać kawę. Woda powinna mieć temperaturę od 85 do  94 stopni. Najpierw zalewamy kawę niewielką ilością wody, tak aby jedynie zwilżyć całą jej powierzchnię i czekamy około pół minuty W ten sposób dokonujemy wstępnego parzenia. To właśnie ten czas,  kiedy rozkwita pełnia aromatu kawy.
  • Po około 30 sekundach zaczynamy powoli dolewać pozostałą część wody w kilku partiach z zachowaniem krótkich odstępów czasowych. Kawa powinna powoli skapywać do filiżanki lub serwera tak aby cały proces parzenia trwał  około 3 minut. Jeżeli czas parzenia kawy był zbyt długi albo zbyt krótki,  powinniśmy spróbować inaczej zmielić kawę.
  • Filtr z fusami wyjmujemy z dripa i wyrzucamy. 
  • Gotową kawę delikatnie mieszamy i przelewamy do filiżanek, ewentualnie słodzimy i delektujemy się jej wspaniałym smakiem i aromatem. 

Jak smakuje kawa z dripa

Kawa z dripa początkowo może wydawać się delikatna i sprawiać wrażenie rozwodnionej, jednak kiedy nieco przestygnie będziemy mogli wyczuć pełnię jej smaku i aromatów.Najłatwiej porównać ją do klasycznego americano.
Wszystkie akcesoria o których pisałam powyżej oraz doskonałą kawę można znaleźć w sklepie Konesso.pl
 

Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

2 komentarze:

  1. Nigdy nie piłam kawy zaparzanej w dripie. Przeważnie robiłam ją w kawiarce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Metod alternatywnych jest sporo, ta jest jedną z prostszych moim zdaniem

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger