8/24/2018

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci


Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Nie wyobrażam sobie świątecznego bigosu bez dodatku powideł z węgierek, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Tradycyjne powidła śliwkowe ze śliwek węgierek przygotowuję zgodnie ze starą recepturą - bez dodatku cukru. Staram się kupować bardzo dojrzałe, lekko zmarszczone u nasady węgierki, które mają w sobie najwięcej naturalnej słodyczy. Takich samych śliwek używam do przygotowania tradycyjnego ludowego "lekarstwa" zwanego potocznie nalewką śliwkową, a w nieco mocniejszej odmianie "śliwowicą"
Do tradycyjnych powideł śliwkowych z węgierek można opcjonalnie dodać laskę cynamonu lub po jednym - dwa gozdzki na każdy kilogram śliwek węgierek, ale nie jest to konieczne.

Uwaga: Trwałość powideł zależy w pewnym stopniu od ich gęstości. Te mocno odparowane, tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek o bardzo skoncentrowanym, wyrazistym smaku możemy przechowywać w spiżarni nawet kilka lat bez obaw, że się zepsują.

Uwaga: Śliwki, jako jedyne z polskich owoców zakwaszają organizm. Nie są też wskazane dla cukrzyków.

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - składniki

  • 2,5 kg dojrzałych śliwek węgierek 
  • 5-6 łyżek wody jeśli śliwki mają mało soku
  • potrzebny też będzie duży szeroki rondel o grubym dnie lub wolnowar, drewniana łyżka do mieszania i dużo, dużo cierpliwości

Ilość śliwek - informacja dla użytkowników wolnowarów

Do wolnowaru Crock-Pot o pojemności 4,7 litra mieści się około 2,5 kg śliwek, natomiast w wolnowarze o pojemności 5,7 litra możemy jednorazowo przygotować powidła z około 3 kg śliwek.
Jeśli wszystkie śliwki nie zmieszczą się od razu, to pozostałe można dorzucić po około dwóch godzinach. Nie ma to wpływu na smak, ani konsystencje tradycyjnych powideł śliwkowych z węgierek.
Przepis dla użytkowników wolnowarów jest na końcu tego artykułu.
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

Jak zrobić tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

Śliwki opłukać, oczyścić z ogonków, wypestkować i umieścić w dużym, szerokim rondlu z grubym dnem. Dodać kilka łyżek wody i ustawić garnek na niewielkim ogniu. Po około 30-40 minutach śliwki puszczą sok. Śliwki podgrzewamy przez około 3 - 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Zestawiamy z ognia, przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

Następnego dnia czynność powtarzamy, smażąc śliwki na malutkim ogniu prze 3-4 godziny. Powidła zaczną gęstnieć i będą wymagały więcej uwagi i częstszego mieszania. Po smażeniu w garnku zostanie nam mniej więcej połowa tego co wrzuciliśmy. Powidła zestawiamy z ognia i odstawiamy do następnego dnia w chłodne miejsce.

Trzeciego dnia smażenia powideł lepiej znaleźć sobie też dodatkowe zajęcia w kuchni, aby cały czas mieć możliwość kontrolowania czy nasze powidła nie przywierają do dna garnka. To już ostatni etap smażenia tradycyjnych powideł śliwkowych z węgierek, ale mieszać musimy często. Jeśli jednak zdarzyłoby się, że powidła przywarły trzeba je przełożyć do innego garnka uważając, aby nie zebrać przypalonej warstwy. Smażymy do chwili, kiedy masa będzie na tyle gęsta, że nabrane na łyżkę powidła nie będą spływały, tylko spadały płatami do garnka. Powidła nabiorą pięknego ciemnego koloru. Na sam koniec smażenia zostanie nam około jednej trzeciej początkowej wagi śliwek.
Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

Jak zrobić tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek w wolnowarze

Umyte, pozbawione pestek i ogonków śliwki wrzucamy do misy wolnowaru, wlewamy 2-3 łyżki wody. Ustawiamy opcję Low i czas 10 godzin. Po trzech - czterech godzinach uchylamy pokrywę, aby woda mogła odparować. Po dziesięciu godzinach wyłączamy wolnowar, zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy powidła w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Drugiego dnia ustawiamy wolnowar na opcję High i czas 8 godzin.Zostawiamy uchyloną pokrywę i co dwie trzy godziny mieszamy powidła.
Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy,  ustawiamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

Wersja przyśpieszona przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek z wolnowaru

Umyte, pozbawione pestek i ogonków śliwki wrzucamy do misy wolnowaru, wlewamy 2-3 łyżki wody. Ustawiamy opcję High i czas 17 godzin. Po trzech godzinach uchylamy pokrywę, aby woda mogła odparowywać. Po około 9 godzinach od chwili uruchomienia wolnowaru musimy co mniej więcej dwie godziny zamieszać powidła. Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek z wolnowaru

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek

2 komentarze:

  1. Robiłam tylko raz powidła, z cukrem, były pyszne. Jednak nie znałam takiego przepisu. Przeraża mnie trochę ten czas. Jak robiłam dżem z cukinii i borówek łącznie pochłonęło mi to z 2-3 godziny, a tu po 4 dizennie. Wow! Ale widać, że warto ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - to stary, sprawdzony przepis. Jeśli korzystasz z wolnowaru, to nie jest to a tak kłopotliwe. Jeśli nie to istotnie ostatnia faza smażenia jest dość absorbująca, ale warto się poświęcić.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger