Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem

Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem 

lemoniada na odchudzanie


Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem to doskonały napój na powracającą właśnie do Polski falę upałów. Nie tylko gasi pragnienie, ma także właściwości odtruwające organizm i przyśpieszające metabolizm. A wszystko to zawdzięcza kilku składnikom, które kupicie w każdym sklepie spożywczym.
  • Cytryna stanowi ważne źródło witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza oraz beta-karotenu. Pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz pobudza  procesy trawienne, a tym samym sprzyja odchudzaniu.
  • Wchodzący w skład lemoniady cytrynowej z miętą i limonką, imbir od tysięcy lat wykorzystywany jest jako roślina lecznicza. Imbir ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo, podnosi odporność oraz zmniejsza częstotliwość ataków migreny.
  • Limonka ma właściwości odkwaszające organizm i pomaga zachować równowagę kwasowo - zasadową, podnosi odporność organizmu, łagodzi objawy nerwicy, ma także działanie odkażające.
  • Mięta dodaje lemoniadzie cytrynowej nutę świeżości. Stanowi bogate źródło witaminy A i witaminy B3, ponadto wspomaga trawienie i przyśpiesza pracę jelit.
Orzeźwiająca smakowa woda z cytryną miętą, limonką i imbirem jest więc nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, to zarazem świetny sposób na płaski brzuch.


Przygotowując lemoniadę cytrynową z miętą limonką i imbirem lub jakiekolwiek inne napoje smakowe, warto zadbać o  jakość wody. Smak i zapach chloru potrafi zepsuć całą przyjemność delektowania się orzeźwiającą lemoniadą.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć wody z kranu, jeśli uprzednio oczyścimy ją w dzbanku filtrującym, który zapewne większość z Was ma w domu.
Mam wówczas pewność, że nic nie zepsuje mi smaku lemoniady.

Na blogu jest też przepis na inny napój idealny na lejący się z nieba skwar - to zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą.
A już niebawem kolejne przepisy na wody smakowe na lato z owocami i świeżymi ziołami.

Lemoniada cytrynowa z miętą, limonką i imbirem - składniki

  • 1 litr wody pozbawionej chloru
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • duża garść świeżej mięty

Jak przygotować lemoniadę cytrynową z miętą limonką i imbirem

Miętę umyj, cytrynę i limonkę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w plastry. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki umieść w dużym słoju, zalej przefiltrowaną wodą i zamknij pokrywką. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia zdrowa, orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem będzie gotowa.

Doskonała na letnie upały lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: