Soczysta szynka z szynkowaru

To chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której "sklepowe" wędliny mogą się schować.
Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :)
Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki.
Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest to obecnie jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :)

Składniki

Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni
Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni
1 kg szynki z tłuszczykiem 
0.65 kg szynki z tłuszczykiem 
400 ml wody
300 ml wody
32 gramy peklosoli
21 gramów peklosoli

Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl  tabeli Dziadka i Szczepana.

Sprzęt
  • szynkowar "Singiel"
  • garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar  
  • termometr do mięsa (a najlepiej dwa - jeden wbity w mięso, drugi umieszczony w garnku z wodą)
  • woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa lub osłonki barierowe

Przygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 60 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką
Każdego dnia mięso odwracamy na drugą stronę.
Zapeklowane mięso umieścić w woreczku do szynkowara lub w osłonce barierowej.
Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 65 - 68 stopni (ja parzyłem do 65 stopni wewnątrz mięsa).
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: