Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych


Kilka tygodni temu od firmy Ostry Sklep otrzymaliśmy do testowania dwa noże firmy Victorinox. Umówiliśmy się, że będzie to szczera recenzja, a nie artykuł reklamowy jakich wiele można znaleźć w czeluściach Internetu.
Otworzyłam przesyłkę i …… no cóż – noże swoim wyglądem nie powaliły mnie na podłogę.
Dwa małe niepozorne „cósie”, jakich wiele można znaleźć w każdej kuchni.
Fakt, że producent tychże noży firma Victorinox ma wieloletnią tradycję i słynie z doskonałej jakości….. scyzoryków nie specjalnie w tym wypadku jakoś do mnie przemawiał.
Do czasu…   pierwszego użycia

Noże nazywane często pikutkami to prawdziwi i niezawodni kuchenni pomocnicy i zarazem jedne z najbardziej uniwersalnych, najostrzejszych noży jakie obecnie  mamy w naszym kuchennym królestwie.
10 cm ząbkowane ostrze ze stali nierdzewnej bez problemu kroi zarówno twarde wędliny jak i miękkie dojrzałe pomidory, nie tracąc przy tym kształtu plastrów. Nóż zachowuje się dosłownie niczym piła mechaniczna.
Doskonale sprawdza się też podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół.
Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo.
Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „chińszczyzny” udało mi się nim pokroić tak cienko, jak żadnym innym nożem.
Jednym słowem są to noże bardzo uniwersalne i z powodzeniem łączą w sobie zalety innych noży, oszczędzając nam przy tym miejsce w kuchennych szufladach.
Dla mnie dodatkową zaletą jest to, że noże można myć w zmywarce i nie wpływa to ujemnie na ich jakość.

Kto choć raz użyje pikutka ten się przekona, że taki mały niepozorny nożyk to prawdziwy skarb w kuchni zwłaszcza, że w porównaniu do innych noży ich cena jest powala na kolana (nóż do obierania – 19,80 pln, nóż kuchenny wielofunkcyjny – 18,50 pln)


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: