Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem i kozim serem

Tzatziki to bardzo popularny i lubiany grecki dip podawany najczęściej do dań z grilla, gyrosa, shoarmy, smażonych warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków a także opiekanego pieczywa.

Składniki:
  • 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego
  • 0,4 kg ogórka
  • 2-4 ząbki czosnku (można dodać więcej)
  • 1 bardzo duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie kilka kropli oliwy
  • ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
  • ewentualnie ser kozi  - ok. 50 g
Przygotowanie
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posolić i odstawić na ok. 30 minut
Delikatnie odcisnąć i wylać sok z ogórka.
Do ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek,  ewentualnie ser kozi i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.





Komentarze

  1. Robię bardzo podobne i mogę jeść je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam. I tak sobie pomyślałam, że do młodych ziemniaczków w sam raz, a człowiek nigdy nie je, tylko tradycyjnie: ze zsiadłym mlekiem i koperkiem . Pozdrawiam ze słonecznego Torunia! :) Potargasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzatzyki do ziemnaczków? Czemu nie? Tylko trzeba je konsumować "wspólnie i w porozumieniu" - bo się zdrowo czosnkiem zieje:)

      ps. pozdrowienia Joasiu

      Usuń
  3. Doskonałe na lato ale nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem ten dip jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu potraw.
      Jutro chyba wstawię przepis na pierogi, bo mi polskiej kuchni tu brakuje

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: