1/30/2018

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego nie można sobie wymarzyć, kiedy za oknem deszcz i wiatr.
Wielokrotnie już podkreślałam, na blogu, że crock-pot (nazywany w Polsce wolnowarem lub z angielska sloow cookerem) to urządzenie godne kulinarnego Nobla. Poniekąd to także nawiązanie do czasów, kiedy potrawy gotowano  na otwartym ogniu lub kuchniach węglowych, a jak mawia Francis Mallmann, jeden z najbardziej znanych argentyńskich szefów kuchni:

"Nie znam nikogo, kto recytowałby wiersze siedząc przy kuchence gazowej. 
Przy ogniu to co innego"
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru doskonale oddaje smak potraw przygotowywanych na żywym ogniu. Nawet w najlepszym piekarniku, trudno jest uzyskać taki aromat. Ma też jeszcze jedną zaletę - nie trzeba co chwilę sprawdzać, czy się nie przypaliła - przypalenie potraw w wolnowarze jest niemożliwe.

Porada na dziś: Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowaną mięso można przechowywać w lodówce nawet 8-10 dni.

PS. Post nie jest reklamą, ani nie był sponsorowany przez producentów wolnowarów. To wyraz mojej subiektywnej opinii po niemal pięciu latach używania crock-potów. 
Jeśli szukacie inspiracji na dania z wolnowaru to prawdziwą skarbnicą jest strona CrockPot.pl gdzie swoje przepisy publikuje Darek Kuźniak

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - składniki

ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 
  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 9-12 suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki majeranku
  • olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli
  • około 150 ml bulionu lub wody 

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie

Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i sznuruję, aby lepiej zachowało kształt.
Karkówkę dokładnie nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i obficie obsypuję majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki (robię to chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo używając wolnowarów nie ma takiej potrzeby).
Następnego dnia, po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiam je na blacie w kuchni na około 30 minut do godziny. W międzyczasie kroję w piórka lub drobną kostkę cebulę, a suszone śliwki na połówki.
Jeśli korzystacie z wolnowarów Crock-Pot z powłoką DuraCeramic, to możecie najpierw na ostrym ogniu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli, to do misy najpierw wkładamy cebulę i śliwki, a później mięso. Całość podlewamy bulionem lub wodą.

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - czas wolnowarzenia 

● opcja low - około 9 do 10 godzin
● opcja high - około 6 do 7 godzin

Karkówka w sosie śliwkowym z piekarnika

Mięso przygotowane  wg podanego wyżej przepisu układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, ustawiamy czas pieczenia na około 8 godzin i temperaturę 90 stopni. Pokrywę zdejmujemy na około godzinę przed końcem pieczenia

Karkówka z wolnowaru w sosie śliwkowym
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.

17 komentarzy:

  1. Taka karkówka musi być niezwykle pyszna. Szkoda, że nie ma wolnowaru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to wspaniały wynalazek, poczytaj o nim - warto mieć w kuchni takiego pomocnika

      Usuń
  2. hmmmmm ale mam smaka tym bardziej ze uwielbiam karkowe!!!1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy karkówkę. Przyrządzamy ją na różne sposoby, ale zawsze w niskiej temperaturze czyli w wolnowarze - mięso jest wtedy idealnie soczyste i aromatyczne

      Usuń
  3. Nie mam wolnowaru :( jednak zainpirowałaś mnie i w weekend zrobię też karkówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak napisałam poniżej - warto zainwestować w wolnowar

      Usuń
  4. Brzmi pysznie. Przepis wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie! Myślę, że wybpróbuję ten przepis niedługo i wrócę podzielić się wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi apetytu i mam w ten sposob pomysł na niedzielny obiad😊Ja zapiekam w piekarniku, bo nie mam wolnowaru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam wolnowaru, straszne ale nawet o nim nie słyszałam dlatego z chęcią przeczytałam post. Przepis wykorzystam i zrobie w piekarniku, moze nie bedzie całkiem taki ale spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danuta Brzezińska i Reni Blog - mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.
      Ps. W wolnowar warto zainwestować, to ogromna wygoda i oszczędność czasu

      Usuń
  8. Nie ma wolnowaru, ale miałabym ochotę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam suszone śliwki do mięs :) ale soczyście wygląda ta karkówka <3

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger