Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej,
Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić przetworów z fasolki, ale...  zainspirowani wskazówkami Sandora Katza autora książki "Sztuka fermentacji" postanowiliśmy spróbować.
Pierwsza degustacja wypadła nad wyraz pomyślnie, więc uznaliśmy, że możemy podzielić się z Wami przepisem. 
"Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów.

Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193)
Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest w USA pod nazwą dilly beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut.
Fasolkę z koprem można też fermentować w zalewie. Przygotujcie 5-procentową solankę (około 3 łyżek soli na litr wody) i zanurzcie w niej fasolkę wraz z dużą ilością kopru i czosnku. Czas fermentacji uzależniony będzie od temperatury.

Kilka naszych uwag
- użyliśmy octu 10%
- nie dodaliśmy nasion selera
- do każdego słoiczka włożyliśmy po 3 duże ząbki czosnku i 1 suszoną papryczkę chili, ale osoby które nie lubią zbyt pikantnych smaków mogą dać mniej
Do fasolki w słonej zalewie także dołożyliśmy po jednaj papryczce chili na słoik.

Przygotowaliśmy też kilkanaście słoików kiszonej fasolka szparagowej

Składniki - proporcje na 2 słoiki o pojemności 0,9 litra
  • 1 kg fasolki pozbawionej końcówek i włókien
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 8-10 ząbków czosnku
  • po pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu na słoik
  • opcjonalnie po pół papryczki chili pokrojonej w paseczki na słoik,
  • opcjonalnie do każdego słoika można dodać kawałek chrzanu, ziarna gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie (2-3 ziarenka na słoik), koper.
Przygotowanie
Sól rozpuścić w  przegotowanej wodzie. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ułożyć pionowo w słoikach, starając się nie pozostawiać wolnego miejsca.  Dodać czosnek i przyprawy, zalać chłodną  zalewą, tak aby cała fasolka była zakryta i dokładnie zakręcić słoiki. Pozostawić w domu na około 7-10 dni po czym wynieść do jak najchłodniejszego pomieszczenia (spiżarnia, piwnica).
Można też  fasolkę szparagową zapasteryzować. lub zalać wrzącą zalewą, jeśli ma być przechowywana w ciepłych pomieszczeniach.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: