10/10/2017

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z  mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :)

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek
  • 300 g mąki ryżowej
  • 170 g oleju kokosowego
  • 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem)
  • około 100 g wiórków kokosowych
  • około pół szklanki żurawiny
  • 1 bardzo duże jajko lub dwa małe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • duża szczypta soli 
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody
Do posmarowania
  • kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1
Jeśli macie problemy z zakupem mąki ryżowej, dobrej jakości oleju kokosowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, to są one dostępne w sklepach internetowych Kuchnie Świata
Przygotowanie 
Wariant dla tradycjonalistów 
Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook 
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, jajko, ekstrakt waniliowy i sól. Ustawić czas 1 minuta, prędkość  5-6.  
Ciasto wyjąć na stolnicę, dodać żurawinę i chwilę wyrabiać, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 4 cm. i spłaszczamy w dłoniach, a następnie za pomocą pędzelka każde ciastko smarujemy wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Seria: Kohersen przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger