10/15/2017

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym
Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na jedzenie.
W takich sytuacjach, najlepszym (przynajmniej dla mnie) rozwiązaniem jest pożywna, gęsta zupa.
Z pomocą oczywiście przychodzi niezastąpiony w kuchni wolnowar, bo stać nad garnkami mi się nie chce, a dodatkowo, dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin.
Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem.
Na zdrowie:)
Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica  ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą.
Czerwoną soczewicę możemy zastąpić także innymi jej innymi odmianami lub fasolą mung
Do potraw indyjskich znacznie lepiej sprawdza się czerwona cebula.
Uwaga: Użytkownicy wolnowarów z powłoką DuraCeramic mogą podsmażać składniki bezpośrednio w misie wolnowaru. Więcej przepisów znajdzie w zakładce wolnowar

Składniki
  • 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) lub fasoli mung (ind. moong dal)
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka 
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ziemniaki lub 1 średni batat
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego lub 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 400 ml gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku 
  • kilka łyżek oleju do smażenia (odradzam smażenie na oliwie, ma zbyt intensywny smak)
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry do dekoracji 
Uwaga: fasola mung i krem kokosowy w bloku są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Przygotowanie
Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany czosnek i imbir oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat.
Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu powyżej).
Podawać posypane natką pietruszki.

Wersja dla tradycjonalistów
Gotować około 30 do 35 minut, na średnim ogniu. Przed końcem gotowania dodać mleko kokosowe lub rozpuszczony krem kokosowy i posolić do smaku.
Czas dla użytkowników wolnowarów Crock-Pot
poziom low  od 9 do 10 godzin
poziom high od 4 do 5 godzin


4 komentarze:

  1. Zdrowiej szybko Olu! A zupka wygląda na smakowitą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka pyszna, tylko musisz zmienic na samym dole- na low 9-10 godz a na high 4-5 godz, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger