TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sernik z blendera

Przepis na łatwy sernik który zawsze się udaje

Sernik z blendera przepis na łatwy sernik który zawsze się udaje. Sernik z blendera jest najprostszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Nie wymaga tak dużo pracy jak najlepszy przepis na sernik krakowski czyli tzw. sernik z kratką na wierzchu. Wystarczy dosłownie pięć minut, plus oczywiście czas pieczenia. Idealnie kremowy, równy jak stół, sernik bez miksera uda się nawet bardzo początkującej gospodyni. Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową.  Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki. Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko w kilka minut, bez stosu brudnych naczyń. Ten przepis na szybki sernik pieczony był dla mnie zarazem kolejnym testem blendera.

Sernik-z-blendera

Sernik z blendera przepis

proporcja na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm
  • 500 g sera tłustego lub półtłustego, używam do tego sernika sera OSM Wieluń "Mój ulubiony"
  • 100 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • opcjonalnie: rodzynki lub skórka pomarańczowa

Sernik-z-blendera

Sernik-z-blendera

Sernik blendera jak zrobić

1. Wszystkie składnik umieść w blenderze i miksuj do chwili otrzymania gładkiej, pozbawionej grudek, jednolitej masy. Zajmuje to niespełna dwie minuty czasu, nie ma sensu miksować dłużej, aby nie napowietrzać masy serowej.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne napełnione wodą. 

3. Masę sernikową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz  bez termoobiegu przez około 60-70 minut. 

Po upieczeniu pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 4-5 godzin, a kiedy  już całkowicie wystygnie włóż do lodówki.

Udostępnij przepis na sernik z blendera

Spodobał Ci się przepis na sernik z blendera? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Sernik-z-blendera

Jak zrobić idealną polewę czekoladową

  • 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
  • 80 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu 
Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietanę, dodać drobno posiekaną czekoladę i podgrzewać do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.

Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika

proporcje na tortownicę o średnicy 18-20 cm
  • około 150 g herbatników - mogą być Oreo, Petit Beurre lub podobne.
  • 2-3 łyżki roztopionego masła.
Herbatniki zblendować lub bardzo drobno pokruszyć, Powinny mieć konsystencję soli gruboziarnistej. Dodać masło, wymieszać, wysypać do tortownicy.i za pomocą łyżki lub szklanki z płaskim spodem docisnąć do dna tortownicy.

Sernik-z-blendera

Sernik z blendera

Komentarze

  1. dobry sposób na szybko przygotowany sernik, chyba najlepiej się sprawdzi miękki twaróg śmietankowy do blendera, lekko się zblenduje,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio robiłam serka "Mój ulubiony" z OSM Wieluń, ale wcześniej ze zwykłego twarogu w kostce

      Usuń
  2. Idealny przepis dla takiego piekarniczego leniucha jak ja!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobilas mi ochoty na taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) W takim razie przed Tobą 5 minut pracy i za godzinę masz pyszny sernik :D

      Usuń
  4. WITAM ,bardzo prosty i szybki przepis idealny dla mnie , dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wiekszosc sernikow robie w blenderze. Wychpdza gladkie i smaczne 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy blenderowy sernik i jestem zachwycona

      Usuń
  6. Mi wyszła masa bardzo wodnista czy to dobrze ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa będzie niezbyt gęsta. Najlepszy do tego sernika jest ser "Mój Ulubiony" z OSM Wieluń (mozna go kupic niemal w każdym markecie

      Usuń
  7. Czy masło ma być roztopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być roztopione, wystarczy, że będzie miękkie

      Usuń
  8. Kupilaś mnie.Też zrobię.Dziękuję💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna strona.
    Dziękuję i pozdrawiam.💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i również serdecznie pozdrawiamy :)

      Usuń
  10. Biorę się za pieczenie sernika dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam mogę użyć serków capri w kolce do tego sernika ? Bo tylko takie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem, nigdy nie robiłam sernika z tych serków

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy zwykł serek śmietankowy może byc?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można podwoić składniki żeby zrobić na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
  15. Już stygnie podwójna porcja😁

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie się piecze podwójna porcja na święta, piekłam też na Boże Narodzenie i najlepiej smakuje po 2 dniach chłodzenia 😁

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki łatwy przepis, to na pewno mi się też uda ,bo mam do pieczenia dwie lewe ręce. U nas w Niemczech ist ciężko że serem. Mogą kupić twarog z 16 % tłuszczu? I czy trzeba twarog osobno mielić?
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych Świat Wielkanocnych 🐣🐇

    OdpowiedzUsuń
  18. Szczerze to jeszcze nie spotkałam się z przepisem na sernik z blendera. Jednak postaram się przygotować w ten weekend. W takie ladne letnie dni nie mam ochoty na skomplikowane desery Wolę spędzać czas na zewnątrz :)

    Serniczek wydaje mi się jednak apetyczny oraz smaczy, tak wiec trzeba będzie wypróbować swoich sił :) Do niedawna moim ulubionym deserem były po prostu gofry.

    OdpowiedzUsuń
  19. nie mam w domu żadnego robota ani miksera, więc ten przepis będzie dla mnie idealny!! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych