Sernik z blendera
Przepis na łatwy sernik z blendera dla początkujących
najszybszy sernik świata bez użycia miksera
Sernik z blendera jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Wystarczy dosłownie pięć minut, plus oczywiście czas pieczenia. Idealnie kremowy, równy jak stół, uda się nawet bardzo początkującej gospodyni.
Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową.
Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki.
Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko w kilka minut, bez stosu brudnych naczyń.
Ten przepis na szybki sernik pieczony był dla mnie zarazem kolejnym testem nowego sprzętu - blendera KitchenAid.
Sernik z blendera
proporcja na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm- 500 g sera tłustego lub półtłustego
- 100 g masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
- opcjonalnie: rodzynki lub skórka pomarańczowa
Jak zrobić sernik blenderam
Wszystkie składnik umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili otrzymania gładkiej, pozbawionej grudek, jednolitej masy. Zajmuje to niespełna dwie minuty czasu, nie ma sensu miksować dłużej, aby nie napowietrzać masy serowej.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki.
Jak zrobić idealną polewę czekoladową
- 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
- 80 ml śmietany 36%
- opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu
Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika
proporcje na tortownicę o średnicy 18-20 cm- około 150 g herbatników - mogą być Oreo, Petit Beurre lub podobne.
- 2-3 łyżki roztopionego masła.
dobry sposób na szybko przygotowany sernik, chyba najlepiej się sprawdzi miękki twaróg śmietankowy do blendera, lekko się zblenduje,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam serka "Mój ulubiony" z OSM Wieluń, ale wcześniej ze zwykłego twarogu w kostce
UsuńIdealny przepis dla takiego piekarniczego leniucha jak ja!:)
OdpowiedzUsuńMagda - to idealny sernik dla każdego :D
UsuńNarobilas mi ochoty na taki sernik :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) W takim razie przed Tobą 5 minut pracy i za godzinę masz pyszny sernik :D
UsuńWITAM ,bardzo prosty i szybki przepis idealny dla mnie , dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakował :)
UsuńJa wiekszosc sernikow robie w blenderze. Wychpdza gladkie i smaczne 😊
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy blenderowy sernik i jestem zachwycona
UsuńTeż muszę sprobować🙄
OdpowiedzUsuńWarto, jest pyszny
UsuńMi wyszła masa bardzo wodnista czy to dobrze ???
OdpowiedzUsuńTak, masa będzie niezbyt gęsta. Najlepszy do tego sernika jest ser "Mój Ulubiony" z OSM Wieluń (mozna go kupic niemal w każdym markecie
UsuńCzy masło ma być roztopione?
OdpowiedzUsuńnie musi być roztopione, wystarczy, że będzie miękkie
UsuńKupilaś mnie.Też zrobię.Dziękuję💖💖💖
OdpowiedzUsuńTo najszybszy sernik świata :)
UsuńŚwietna strona.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.💖💖💖💖
Bardzo dziękujemy i również serdecznie pozdrawiamy :)
UsuńBiorę się za pieczenie sernika dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWitam mogę użyć serków capri w kolce do tego sernika ? Bo tylko takie mam :)
OdpowiedzUsuńW kostce *
UsuńNie wiem, nigdy nie robiłam sernika z tych serków
OdpowiedzUsuńA czy zwykł serek śmietankowy może byc?
OdpowiedzUsuńCzy można podwoić składniki żeby zrobić na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńJuż stygnie podwójna porcja😁
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował :)
UsuńWłaśnie się piecze podwójna porcja na święta, piekłam też na Boże Narodzenie i najlepiej smakuje po 2 dniach chłodzenia 😁
OdpowiedzUsuńTaki łatwy przepis, to na pewno mi się też uda ,bo mam do pieczenia dwie lewe ręce. U nas w Niemczech ist ciężko że serem. Mogą kupić twarog z 16 % tłuszczu? I czy trzeba twarog osobno mielić?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych Świat Wielkanocnych 🐣🐇
Jeśli nie ma grudek, to nie musisz go dodatkowo mielić
UsuńSzczerze to jeszcze nie spotkałam się z przepisem na sernik z blendera. Jednak postaram się przygotować w ten weekend. W takie ladne letnie dni nie mam ochoty na skomplikowane desery Wolę spędzać czas na zewnątrz :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wydaje mi się jednak apetyczny oraz smaczy, tak wiec trzeba będzie wypróbować swoich sił :) Do niedawna moim ulubionym deserem były po prostu gofry.
nie mam w domu żadnego robota ani miksera, więc ten przepis będzie dla mnie idealny!! mniam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń