5/01/2013

Korma (kuruma) - kuchnia indyjska

Indyjska korma to rodzaj rodzaj curry. Może być przyrządzana na bazie mięsa lub warzyw duszonych z jogurtem lub śmietaną oraz przypraw.

Korma - składniki

  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę 
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona 
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) 
  • opcjonalnie 1 mała zielona papryka pokrojona w paski
  • opcjonalnie 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 1/2 łyżki curry
  • 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji
  • ewentualnie 500 ml bulionu warzywnego i 400 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka (wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę)

Korma - przygotowanie

Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendryPodawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę



4 komentarze:

  1. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. kormę bardzo lubię, zresztą jak całą indyjską kuchnię, choć nie lubię jej jeść zbyt często - bogactwo smaków i aromatów czasem trzeba zminimalizować, bo co za dużo to niezdrowo.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger