TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn

Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny, więc dziś wersja drobiowa

Składniki
  • 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak
  • 1 duża bardzo drobno posiekana cebula
  • 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości)
  • 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout 
  • kilka nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
  • 1 duża kwaszona cytryna pokrojona w ósemki (uwaga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
Metody są dwie - w zależności od tego czy będziemy to robić w garnku to tajine czy też w normalnym rondlu. 

Wersja pierwsza - gotujemy w rondlu lub głębokiej patelni 
W głębokiej patelni o grubym dnie zeszklić cebulę.
Następnie dodać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut, lekko zbrązowieje. Dodać czosnek, imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cytrynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę
Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny.
Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka nitek szafranu i posiekaną natkę z pietruszki i kolendrę.

Wersja druga - gotujemy w garnku tajine
Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki. Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte. 
Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę i dusimy jeszcze godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.

Uwaga - jeśli chcemy otrzymać mniej cytrynowy aromat do potrawy
dodajemy tylko drobno pokrojoną skórkę.

Przydrożny bar z tajinami w południowym Maroku

Komentarze

  1. Ciekawa jestem co to za przyprawa, nie widziałam jej w Polsce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się to kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia albo w Internecie. Jak klikniesz na nazwe tej przyprawy w przepisie to przekieuje Cie do instrukcji, jak ja zrobic samodzielnie

      Usuń
  2. Właśnie wróciłam z Maroka i nawiozłam mnóstwo ras el-hanout :) Bary przydrożne zawsze serwują pyszne tajiny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nauczyliśmy się jadać w przydrożnych barach, jeszcze na Sri Lance. Z wlasnego doświadczenia wiemy, że im więcej miejscowych przy danym straganie tym lepsze jedzenie :)
      Najbardziej smakowało nam rooti zawinięte w gazetę, kupione w jakiejś budce daleko, daleko od turytycznych szlaków :D

      Usuń
  3. Potwierdzam, ze jedzenie w barach z dala od turystycznych szlaków smakuje najlepiej - nic się nie da porównac tagina, który w takim barze na widoku pyrgoli się od świtu, a taki tagine robiony na szybko w restauracji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych