TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kiszone cytryny - kuchnia marokańska


Składniki
  • 5 - 6 niewielkich cytryn + sok z  trzech - czterech cytryn
  • 1/4 do 1/2 szklanki  gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na 1 cytrynę)
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1-2  liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1 suszone chilii (opcjonalnie) 
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.
Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku
Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii.
Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte
Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka.

Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.  

Zastosowanie:
Drobno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek.  
Do tajine, gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy. 
Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy. 



Komentarze

  1. nie wiedziałem jak się to robi ale teraz nie długo zacznę kisić dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych