Korma (kuruma) - kuchnia indyjska

Indyjska korma to rodzaj rodzaj curry. Może być przyrządzana na bazie mięsa lub warzyw duszonych z jogurtem lub śmietaną oraz przypraw.

Korma - składniki

  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę 
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona 
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) 
  • opcjonalnie 1 mała zielona papryka pokrojona w paski
  • opcjonalnie 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 1/2 łyżki curry
  • 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji
  • ewentualnie 500 ml bulionu warzywnego i 400 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka (wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę)

Korma - przygotowanie

Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendryPodawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę



Komentarze

  1. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. kormę bardzo lubię, zresztą jak całą indyjską kuchnię, choć nie lubię jej jeść zbyt często - bogactwo smaków i aromatów czasem trzeba zminimalizować, bo co za dużo to niezdrowo.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: