TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Papryka Pul Biber – tradycyjna turecka przyprawa. Co to jest Pul Biber i gdzie kupić w Turcji. 

Papryka Pul Biber czerwona turecka papryka w płatkach jest jedną z najczęściej używanych przypraw w Turcji i krajach Bliskiego Wschodu. Posypuje się nią niemal każde danie, a w większości restauracji papryka Pul Biber stoi na stole obok soli i innych zwykłych przypraw. Pul Biber jest niezastąpioną przyprawą do gulaszy, mięsa, ryb i sałatek. Ta wszechstronna przyprawa doskonale komponuje się z też oliwą z oliwek, czosnkiem, cytryną i świeżymi ziołami. W połączeniu z oliwą z oliwek, Pul Biber ostra papryka turecka staje się idealną bazą do aromatycznych marynat.

Istnieje kilka odmian kruszonej suszonej ostrej papryki, które różnią się poziomem ostrości, ale każda tradycyjna turecka przyprawa Pul Biber ma bogaty smak i aromat, które pasują do wielu dań.  
W Turcji kupisz ją w niemal każdym markecie np. Migros, BIM czy SOK, ale unikaj kupowania na bazarach, zwłaszcza z otwartych pojemników, ponieważ często jest zakurzona i zwietrzała. W Polsce możesz ją kupić np. w TureckiSklep.pl – mają różne rodzaje o kilku stopniach ostrości.

 

Wszechstronna przyprawa do wszystkiego – co to jest turecka papryka Pul Biber?

Przyprawa Pul Biber to po turecku pieprz w płatkach, chociaż w rzeczywistości jest to kruszona suszona papryka chili. Aromatyczna turecka papryka z powodzeniem zastępuje zmieloną paprykę chili. Podobnie jak sól, przyprawa Pul Biber jest wzmacniaczem smaku.

Kruszona papryka chili jest też popularna w kuchni śródziemnomorskiej oraz krajach Półwyspu Arabskiego i tradycyjnie używana jako przyprawa do mięs, fasoli, sałatek i pasty muhammara. Możesz jej używać jak każdej suszonej czerwonej papryki. Ta turecka przyprawa wzbogaci smak takich tradycyjnych dań kuchni tureckiej jak pide, jajecznica z warzywami menemen czy kebaby i grillowane mięsa. Sprawdza się jako przyprawa do jajek oraz przyprawa do pizzy, takiej jak pizza jak z Pizza Hut czy turecka pizza z mięsem mielonym lahmacun, ale ta wszechstronna przyprawa pasuje do wszystkich potraw, które chcesz trochę podkręcić odrobiną pikanterii. Pul Biber podgrzany uwalnia owocowy i dymny aromat.

Turecka papryka Pul Biber różni się ostrością. Kruszona papryka chili, którą znajdziesz w tureckich sklepach i na bazarach ma co najmniej trzy poziomy pikantności. Podgrzany pul biber jest tak samo pikantny, jak zimny.

  • Pul Biber ostra – to po turecku Aci Pul Biber, ostra pul biber kruszona może być stosowana zamiennie ze zmieloną papryką chili.
  • średnio ostra Pul Biber – nazywa się Orta Pul Biber.
  • łagodna (słodka) turecka papryka kruszona Pul Biber – to Tatli Pul Biber.

Łagodna lub ostra papryka turecka to nie wszystkie popularne przyprawy kuchni tureckiej, które możesz kupić podczas wakacji lub w tureckim sklepie internetowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie naturalnie pozyskiwane przyprawy kuchni tureckiej przywieźć z Turcji i jaka przyprawa wzbogaci smak twoich potraw, zajrzyj do artykułów Bazary i zakupy w Turcji oraz isot biber.

 

Do czego używać papryki Pul Biber?

Papryka Pul Biber jest niezwykle wszechstronną przyprawą. Ostra papryka w płatkach jest najczęściej dodawana do kebabów i potraw na bazie mięsa, tak samo, jak zmielona papryka Można jej używać do aromatyzowania oliwy z oliwek. Ostra i średnio ostra papryka turecka idealnie pasuje też do sosów sałatkowych, sosów do makaronu, a właściwie prawie do wszystkiego! Pul Biber podgrzany przez kilka chwil na suchej patelni wydziela słodkawo dymny aromat.

Średnio ostra papryka w płatkach pasuje do dań śniadaniowych na bazie jajek, mięsa, sałatek, nawet do kanapek. Łagodna lub ostra Pul Biber, jako składnik marynat dodaje smaku i delikatnej pikantnej nuty.

Smak przyprawy Pul Biber to efekt suszenia papryki. Łagodna, średnio ostra i ostra papryka suszona powinna być dodawana pod koniec gotowania, aby nie straciła swojego charakterystycznego aromatu. Zupa z ostrą papryką w płatkach nabiera głębokiego smaku i delikatnej ostrości. Często dodajemy kruszoną Pul Biber do takich dań jak zupa brokułowa z serem czy pierogi tureckie manti.

Wszechstronna przyprawa kuchni tureckiej Pul Biber czyli czerwona papryka suszona w płatkach może być stosowana, jako:

  • Przyprawa do sosów.
  • Przyprawa do mięs.
  • Przyprawa do gulaszy.
  • Przyprawa do pizzy.
  • Przyprawa do sosów.
  • Przyprawa do sałatek.
  • Przyprawa do zup.
  • Przyprawa do ryb i owoców morza.
  • Przyprawa do jajek.
 

Czym zastąpić Pul Biber?

Ostra papryka turecka może być stosowana zamiennie z chili w płatkach lub zmieloną paprykę chili. Jednak podgrzany Pul Biber wydziela intensywny aromat, którego nie ma papryczka chili.

 

Udostępnij artykuł o Pul Biber kruszonej suszonej papryce z Turcji

Jeśli interesują Cię tajniki kuchni orientalnej i spodobał Ci się nasz artykuł o naturalnie pozyskiwanej przyprawie z czerwonej papryki, zostaw komentarz i podziel się nim w mediach społecznościowych, oznaczając nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku.

 

Właściwości zdrowotne Pul Biber – łagodna i ostra papryka w płatkach dla zdrowia

Tradycyjna turecka przyprawa Pul Biber nie tylko podkreśla smak, ale ma też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Papryka chili, z której jest wytwarzana kruszona Pul Biber, jest bogata w witaminę C, A oraz przeciwutleniacze. Zdrowotne właściwości Pul Biber mogą wspierać układ odpornościowy, poprawiać krążenie krwi i przyspieszać metabolizm. Regularne spożywanie tureckiej przyprawy Pul Biber może więc przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

 

Przechowywanie przyprawy Pul Biber

Turecka przyprawa Pul Biber powinna znaleźć się w każdej kuchni. Aby cieszyć się jej smakiem przez długi czas, łagodna lub ostra papryka suszona powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci. Dzięki temu przyprawa wzbogaci smak każdego dania oraz zachowa wszystkie swoje właściwości i cudowny aromat.

 

Historia tradycyjnej tureckiej przyprawy – suszonej papryki ostrej Pul Biber?

Czerwona papryka kruszona Pul biber ma bardzo długą historię, a uprawa czerwonej papryki w Turcji sięga setek lat wstecz. Ta tradycyjna turecka przyprawa powstaje poprzez suszenie papryki chili i jej rozdrabnianie. Pul Biber kruszona jest tradycyjnie produkowana w regionach takich jak Gaziantep.

Papryka Pul Biber.

M
T
G
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze