Parówki w cieście francuskim
Przepis na parówki w cieście francuskim z serem – pyszna przekąska imprezowa
Parówki w cieście francuskim to pyszna przekąska imprezowa dla dzieci i dorosłych. Jeśli użyjesz dobrych składników, parówki z dodatkami znikną z talerza w kilka minut. Są proste i szybkie do zrobienia, więc nie musisz stać w kuchni godzinami. Wystarczy pół godziny czasu, gotowe ciasto francuskie, ser żółty i dobre parówki drobiowe. Chociaż parówki w cieście nie są czymś, co zrobi furorę na Instagramie, to dobrze przygotowane parówki w cieście francuskim smakują każdemu bez wyjątku.
Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na roladki z tortilli, szybkie przekąski i przystawki na imprezę oraz kruche babeczki wytrawne.
Są takie przepisy, które przygotowuję wtedy, gdy nie mam czasu na długie gotowanie, przepis na parówki w cieście francuskim z warzywami lub z serem jest jednym z nich, a składniki do parówek w cieście kupisz bez problemu.Składniki do parówek w cieście francuskim
1 opakowanie ciasta francuskiego,
6 parówek dobrej jakości (polecam drobiowe, bez sztucznych dodatków),
6 cienkich plasterków sera żółtego (np. gouda, edamski, tylżycki) albo starty na tarce parmezan,
1 małe jajko – rozbełtane, do posmarowania ciasta przed pieczeniem,
opcjonalnie do wyboru: nasiona sezamu, suszone oregano, starty drobno parmezan.
Świetne parówki znajdziesz na stronie: https://manufakturadobra.pl/
Zawijane parówki w cieście francuskim przepis krok po kroku
Dobrze schłodzone ciasto francuskie wyjmij z lodówki dopiero wtedy, gdy zamierzasz przygotować parówki w cieście.
Przygotuj parówki. Parówki drobiowe osusz papierowym ręcznikiem. Układaj po jednej parówce na cienkim plasterku żółtego sera i owiń go dokładnie – ser powinien dobrze przylegać. Jeśli nie masz plasterków żółtego sera, to możesz posypać parówki startym parmezanem.
Jak zawinąć parówki? Gotowe ciasto francuskie rozwiń na blacie. Następnie ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Każdą parówkę zawiń dość ciasno w kawałek ciasta francuskiego. Możesz zostawić odkryte końcówki parówek albo całkowicie je zamknąć – obie wersje są dobre. Dodatkowo możesz lekko naciąć wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzałka góra i dół, bez termoobiegu.
Czas pieczenia parówek w cieście francuskim. Zawinięte parówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego kawałka ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, możesz posypać zawinięte parówki sezamem, suszonym oregano albo startym parmezanem. Piecz przez około 15 minut – do momentu, zarumienienia ciasta. Czas pieczenia parówek w cieście może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika, dlatego warto to skontrolować po 1-12 minutach.
Zamiast w piekarniku możesz przygotować parówki z frytkownicy beztłuszczowej.
Upieczone zawinięte parówki warto podać na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale po ostudzeniu również świetnie sprawdzają się jako przekąska imprezowa albo szybki lunch.
Udostępnij przepis na parówki cieście francuskim doskonale na imprezową przekąskę
Żeby przygotować smaczne parówki z serem, wystarczy pół godziny czasu, gotowe ciasto francuskie, ser żółty i dobre parówki drobiowe. Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę.Podoba Ci się nasz sprawdzony przepis na parówki w gotowym cieście francuskim świetnie nadające się na imprezową przekąskę? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Czas przygotowania parówek w cieście francuskim
Ten przepis robi się właściwie sam. Czas przygotowania parówek w cieście francuskim to około 10 minut (o ile masz wszystko pod ręką), natomiast czas pieczenia parówek w cieście wynosi około 15 minut. W międzyczasie możesz ogarnąć stół albo przygotować dodatki do podania np. ketchup lub sos do maczania.
Jeśli pieczesz większą partię – ważne, żeby zawinięte parówki nie leżały za blisko siebie. Inaczej zrobi się z tego jedno wielkie ciasto z parówkami w środku.
Parówki zapiekane w cieście francuskim – przechowywanie i odgrzewanie
Parówki w cieście francuskim przechowywanie: gotowe zawijańce spokojnie wytrzymają w lodówce dwa dni.
Do odgrzewania najlepszy jest piekarnik albo frytkownica beztłuszczowa. Mikrofala co prawda też podgrzeje parówki, ale ciasto robi się gumowate.
Szybkie przekąski na imprezę – przepisy na przekąski imprezowe w 10 minut
Szukasz pomysłu na przekąski na imprezę? Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na roladki z tortilli, szybkie przekąski i przystawki na imprezę oraz kruche babeczki wytrawne. Nie zawiedziesz się!
Gotowe ciasto francuskie z parówką
Jeśli masz czas, możesz się bawić w domowe przygotowanie ciasta, ale gotowe ciasto francuskie z lodówki też się sprawdzi. Wystarczą jedno lub dwa opakowania ciasta francuskiego, żeby przygotować pyszne przekąski imprezowe. Pamiętaj, że powinno to być dobrze schłodzone ciasto francuskie.
Parówki w cieście francuskim
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych