Roladki z tortilli

Roladki z tortilli 

Zawijane kanapki z tortilli.

Roladki z tortilli przepis na zawijane kanapki z tortilli czyli szybkie przekąski i przystawki na imprezę. Imprezowe roladki z tortilli na zimno zrobisz błyskawicznie, ale nie wiele więcej czasu zajmą Ci roladki z tortilli na ciepło. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem, a podgrzać tuż przed podaniem. Imprezowe rollsy z tortilli są nie tylko smaczne i efektowne, ale też tanie. Wykorzystaj to co akurat masz w lodówce - resztki sera, wędlin czy pieczonego mięsa. Nawet kurczak z rożna będzie super, żeby przygotować zawijane placki z tortilli. Przekąski z tortilli podawaj na ciepło lub na zimno. Zawijaski z tortilli najszybciej podgrzejesz na grillu elektrycznym, w piekarniku zajmuje to około 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Poniżej znajdziesz dwie propozycje na pyszne i niedrogie przekąski z tortilli na imprezę - przepis na roladki z tortilli na zimno oraz na ciepło.

roladki-z-tortilli
Roladki z tortilli przepis na szybkie przekąski na imprezę.

Roladki z tortilli na ciepło

proporcja na około 24-28 sztuk

  • 4 placki tortilli,
  • około 300-350 g pieczonego mięsa - wieprzowina, kurczak (może być z rożna) lub indyk,
  • około 100-150 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w małą kostkę, 
  • 2-3 ogórki konserwowe pokrojone w małą kostkę,
  • opcjonalnie 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony ketchup lub gęsty sos do posmarowania tortilli, dobrze sprawdza się m.in. sos Louisiana albo sos BBQ & Steak (są dostępne m.on. w sklepie Kuchnie Świata)

Tortillę posmaruj cienko ketchupem i posyp startym żółtym serem. Mięso pokrój małe kawałki, wymieszaj z warzywami i dopraw do smaku. Farsz rozłóż równomiernie na tortillach. Tortille zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem podgrzej przez około 10-15 minut w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.

Zawijane kanapki z tortilli przepis dla użytkowników Tefal OptiGrill Elite

Rozgrzej grill na opcji panini. Umieść tortille na grillu i poczekaj do zakończenia programu. Gorące tortille pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.

Roladki z tortilli na zimno 

proporcja na około 24-28 sztuk

  • 4 placki tortilli
  • łosoś w plastrach albo ulubiona wędlina, może to być szynka, salami, resztki pieczonego kurczaka lub indyka itp., łącznie około 300 g
  • do smarowania: serek śmietankowy (np. Almette) albo ser feta ser zmiksowany na gładką pastę z jogurtem greckim i wymieszany ze szczypiorkiem, łącznie około 300 g
  • zielenina: zielona sałata porwana na kawałki lub mix sałat, szczypiorek, 3 ogórki konserwowe pokrojone w cienkie plasterki,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Roladki z tortilli przepis

Tortillę posmaruj niezbyt cienko warstwą serka. Następnie połóż sałatę i wędlinę albo plastry łososia. Zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrój na około 2,5 cm kawałki. 

Jeśli robisz roladki z wędliną to tortillę możesz posmarować majonezem lub ulubionym gęstym dipem i na wędlinie ułożyć dodatkowo pokrojony w cienkie plasterki ulubiony żółty ser i plasterki ogórka konserwowego. Następnie postępuj tak samo, jak opisałam powyżej.

Udostępnij przepis na roladki z tortilli na ciepło i na zimno

Spodobał Ci się przepis na roladki z tortilli ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

roladki-z-tortilli

Co to jest tortilla

Tortilla  to płaski, okrągły chleb pierwotnie wypiekany z mączki kukurydzianej, a współcześnie także z mąki pszennej. Wytwarzane przez rdzenną ludność Mezoameryki na długo przed kolonizacją, tortille są podstawą kuchni tego regionu. Kiedy Europejczycy wprowadzili uprawę pszenicy na kontynent amerykański zaczęto wypiekać tortille pszenne. Tortille z mąki pszennej powstały w północnym regionie Meksyku. Zwykle zawierają  olej lub smalec, sól, często środki spulchniające, takie jak proszek do pieczenia.  Tortille z mąki pszennej są powszechnie używane w potrawach takich jak burrito, tacos i fajitas. Oba rodzaje tortilli uznawane są w Meksyku za danie narodowe. Pod koniec XIX wieku powstały pierwsze mechaniczne urządzenia do robienia tortilli, zwane prasami do tortilli.

Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

roladki-z-tortilli
Roladki z tortilli

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: