Gofry piernikowe

Gofry piernikowe

Korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami

Gofry piernikowe przepis na korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami.  Gofry piernikowe przygotowujemy zazwyczaj zimą. Nie ma nic milszego niż zapach imbiru i goździków unoszący się w kuchni, gdy za oknem śnieg i mróz. Korzenne gofry piernikowe są idealne na weekendowe śniadanie albo ciepły podwieczorek. Zazwyczaj podaję je z prażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami. Uwierz mi, że to połączenie smakuje obłędnie, ale możesz je serwować z innymi ulubionymi dodatkami. Przepis na gofry piernikowe z prażonymi jabłkami i rodzynkami jest niemal identyczny, jak prosty przepis na chrupiące gofry - różni się tylko dodatkiem korzennych przypraw i miodu lub melasy. 

gofry-piernikowe
Gofry piernikowe przepis na korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami.
 

Gofry piernikowe  

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki stołowe roztopionego masła,
  • 1 duże jajko - żółtko i białko oddzielnie,
  • 2 płaskie łyżki stołowe cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka płynnego miodu lub melasy z karobu (pomiń jeśli nie masz).

gofry-piernikowe

Gofry piernikowe 

1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

2. Zmiksuj mleko, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i miód. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i ponownie zmiksuj, żeby nie było grudek.

3. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie wmieszaj do ciasta na gofry piernikowe.

4. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry  zgodnie z instrukcją producenta Twojego urządzenia. Po upieczeniu odłóż na kratkę lub podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.

Do przebrania gofrów

  • 3 Jabłka Grójeckie
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcjonalnie cukier do smaku

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, oprósz przyprawą do piernika i podsmażaj, aż lekko zmiękną. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i wyłącz płomień. Podgrzej przed nałożeniem na gofry. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

Udostępnij przepis na korzenne gofry piernikowe

Spodobał Ci się przepis na gofry piernikowe ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
gofry-piernikowe
Gofry piernikowe.

Komentarze

  1. szczególnie te "pół łyżeczki proszku do prania" podkręci walory gofrów :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: