3/13/2021

Prosty przepis na chrupiące gofry

Prosty przepis na chrupiące gofry

Gofry jak z budki. 

Prosty przepis na chrupiące gofry jak z budki jest idealnym rozwiązaniem dla leniwych i zapracowanych. Z kilku składników wyczarujesz pyszny podwieczorek dla całej rodziny. Domowy przepis na gofry jest wyjątkowo łatwy, wystarczy 15 minut, aby je przygotować. Jeśli chcesz zrobić najlepsze gofry, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, to dodaj do nich ubitą pianę z białek, ciasto na gofry powinno być dobrze napowietrzone.

Gofry z tego przepisu możesz zamrozić nawet na 3-4 miesiące. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w tosterze lub piekarniku. Trzeba tylko uważać, aby nie przypalić gofrów. 

prosty-przepis-na-chrupiace-gofry
Przepis na gofry jak z budki.  

Domowe chrupiące gofry jak z budki

moja szklanka ma 250 ml pojemności.
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru ,
  • duża szczypta soli,
  • 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
  • 80 ml oleju,
  • 2 niezbyt pełne szklanki mleka, około 450 ml
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,

Prosty przepis na chrupiące gofry 

1. Rozgrzej gofrownicę.

2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia zmiksuj blenderem. 

3. Białka ubij  ze szczyptą soli na sztywną piankę. 

4. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta.  

5. Wlej porcje ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez około 2-3 minuty. 

6. Podawaj od razu z owcami, syropem, miodem, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami.

prosty-przepis-na-chrupiace-gofry

Skąd się wzięły gofry

Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej. 

Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło w ekspansji gofrów. 

Starożytni Grecy piekli płaskie ciasta, zazwyczaj pikantne, zwane obleios lub opłatkami, między dwoma gorącymi metalowymi płytami. Obleios stał się gofrem w XIII wieku, kiedy pewien rzemieślnik wpadł na pomysł wykucia kilku płyt kuchennych z charakterystycznym wzorem plastra miodu. Słowo gaufre, ze starofrancuskiego określenia "wafel" i pojawia się w tym czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne. W XVI wieku gofry stały się chlebem biedoty, przygotowywano je z wody i niskiej jakości mąki, bogatsi dodawali do nich jajka i mleko.

W 1869 roku Cornelius Swarthout, Amerykanin pochodzenia holenderskiego opatentował pierwszą gofrownicę, a w 1911 roku firma General Electric wyprodukowała pierwszą gofrownicę elektryczną. Współczesne gofrownice wyposażone w płyty z nieprzywierającą powłoką  często są urządzeniami wielofunkcyjnymi, które posiadają wymienne płyty

prosty-przepis-na-chrupiace-gofry
Współczesne gofrownice to często urządzenia wielofunkcyjne z różnymi typami wkładów, na zdjęciu model Breville DuraCeramic VST070.

Odkąd pojawiły się doniesienia, że teflon lub PTFE są niebezpieczne dla zdrowia, pełne toksyn i substancji rakotwórczych producenci m.in. gofrownic zaczęli stosować inne rozwiązania. Jednym z nich jest wprowadzona przez brytyjską firmę Breville powłoka DuraCeramic, która szybciej i wydajniej niż inne powłoki przekazuje ciepło, a jednocześnie jest bardziej odporna na zarysowania i znacznie trwalsza. Wykonana z krzemu i tlenu powłoka DuraCeramic™ nie zawiera szkodliwych substancji i pierwiastków - aluminium, niklu, kadm,teflonu, PTFE ani PFOA. Jest więc łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna w użytkowaniu, nawet w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Najpopularniejsze rodzaje gofrów

Gofry uznawane są za specjalność belgijską, a receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każdy region kraju ma swój własny przepis, ale główne składniki ciasta na gofry są takie same - mąka, mleko, jajka i szczypta soli. Gofry popularne są niemal na całym świecie, poniżej tylko kilka najbardziej popularnych rodzajów gofrów.

  • Gofry brukselskie najczęściej piecze się z ciasta drożdżowego lub ciasta na zakwasie. Dzięki temu lżejsze i bardziej chrupiące niż inne rodzaje gofrów.
  • Gofry z Liege (także z Belgii) szczycą się ponad 600-letnią historią. Przepis na nie stworzył szef kuchni księcia-biskupa Liège. Do tych gofrów też używa się ciasta drożdżowego, ale nieco gęstszego niż na gofry brukselskie. Ciasto na gofry z Liege często aromatyzowane jest wanilią lub cynamonem.
  • Gofry belgijskie to uproszczona wersja gofrów brukselskich, bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych.
  • Gofry amerykańskie należą do najprostszych do przygotowania w domu. Upieczesz je przepisu na chrupiące gofry, który podałam powyżej. 
  • Gofry z hrabstwa Berg są specjalnością niemieckiego regionu Bergisches Land. Zawsze mają kształt serca i podawane są z wiśniami, śmietaną i opcjonalnie ryżowym puddingiem.
  • Gofry pandan pochodzą z Wietnamu i charakteryzują się dodatkiem aromatu pandanowego i mleka kokosowego.  
  • Gofri popularne są we włoskim Piemoncie, te gofry nie zawierają jaj ani mleka.
  • Krumkake to bardzo cienkie norweskie gofry z ciasta w skład którego wchodzą mąka, cukier, jajka, masło i śmietana. Mają charakterystyczny zakrzywiony kształt. Zgodnie z tradycją piecze się ja na Boże Narodzenie. Bardziej przypominają wafle do lodów niż to co w Polsce znamy jako gofry. 

prosty-przepis-na-chrupiace-gofry
Prosty przepis na chrupiące gofry.

4 komentarze:

  1. Jakie apetyczne. Zjadłabym z ogromną chęcią. Wyglądają jak milion dolarów. Jestem ciekawa jak spisuje się ta gofrownica z powłoką DuraCeramic?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja z budki nie bardzo lubię gofry...jak widzę te brudne gofrownice to mnie odrzuca. Twoje wyglądają bardzo smacznie. Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłbym takiego gofra ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że jestem pod wrażeniem urządzenia.Gofry wyszły mega, zainteresuję się taką gofrownicą ❤️

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis