3/12/2021

Amerykańska zupa jabłkowa

Amerykańska zupa jabłkowa 

Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem.

Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy osadnicy przywieźli w XVIII wieku na tereny obecnej Pensylwanii. Tam zyskała podobną popularność jak angielski chowder kukurydziany. Zupa jabłczanka doczekała się setek różnych wariantów, ale nam najbardziej odpowiada wersja z poniższego przepisu czyli kremowa zupa z jabłek z cynamonem i migdałami podprawiona śmietaną.

Zupa jabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem.

amerykanska-zupa-jablkowa
Zupa z jabłek z cynamonem i migdałami smakuje każdemu niezależnie od pory roku. 

Amerykańska zupa jabłkowa

składniki na 3-4 porcje

  • 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious,
  • 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego,
  • 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1-2 goździki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku
  • 2 łyżki cukru lub do smaku
  • 3 łyżeczki masła 
  • 4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • po 1 łyżce śmietany na porcję 
  • opcjonalnie 1 duże żółtko

Kupując cynamon zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Pisałam o tym w artykule jak rozróżnić dobry i zły cynamon. Doskonałej jakości przyprawy m.in. goździki produkuje brytyjska firma TRS, w Polsce są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Przepis na zupę krem z jabłek

1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój każde jabłko na małe kawałki.

2. Migdały podpraż na suchej patelni, ale tylko do chwili, aż zaczną zmieniać kolor. 

2. Do garnka włóż jabłka, goździki i cynamon. Wlej sok wyciśnięty z cytryny i wodę, tak aby zakryła owoce. Gotuj na średnim przez około 20 minut lub do momentu, aż kawałki jabłek zmiękną.

3. Dodaj cukier do smaku i mieszaj, aż się rozpuści. Gotuj jeszcze kilka minut, aż jabłka się rozpadną i zupa nabierze kremowej konsystencji. Zmniejsz ogień do najniższego możliwego ustawienia. 

4. Odlej kilka łyżek zupy do garnuszka i poczekaj, aż nieco przestygnie. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj, aż składniki się połączą.

4. W międzyczasie rozpuść na patelni 1 łyżeczkę masła.. Dodaj pieczywo pokrojone w kostkę, jak na grzanki albo w małych kromkach. Opiekaj przez 2 do 3 minut, obrócić na drugą stronę i opiekaj przez 1 do 2 minut. 

5. Podpieczone grzanki włóż do miseczek na zupę i odstaw na bok. Zahartowaną śmietanę z żółtkiem wlewali powoli do zupy cały czas mieszając. Wyłącz płomień i rozlej zupę do miseczek z grzankami. Oprósz lekko cynamonem, posyp podprażonymi płatkami migdałów i podawaj gorącą. 

amerykanska-zupa-jablkowa

Skąd się wzięły jabłka w Ameryce

Do XVIII wieku jabłka nie były znane na kontynencie amerykańskim. Sprowadzili je tam dopiero holenderscy i angielscy osadnicy. Wraz z jabłkami i innymi drzewami owocowymi przywieźli ze sobą   także przepisy na ciasta z owocami i zupy owocowe, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie i wkrótce stały się częścią amerykańskiej kultury kulinarnej. I choć to Anglikom możemy podziękować za zrobienie pierwszej szarlotki (najwcześniejszy przepis pochodzi z angielskiej książki kucharskiej z 1381 roku), a królowej Bonie za najlepsze polskie Jabłka Grójeckie, tak naprawdę to właśnie Holendrzy rozpropagowali potrawy z jabłek w Stanach Zjednoczonych. 

amerykanska-zupa-jablkowa
Amerykanka zupa jabłkowa.

4 komentarze:

  1. Pamiętam zupę jabłkową z dzieciństwa kiedy robiła ją moja babcia. Jednak była zupełnie inna od tej Twojej. Przetestuję w ramach porównania:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się, czy można wykorzystać jabłka ze słoika. Mam zawekowane swoje własne i żal kupować, skoro i tak trzeba je przetworzyć. Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa na słodko, a spodziewałam się po amerykańskim przepisie wytrawnej wersji...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy jabłkowej jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis