Barszcz z kwaśnych jabłek

Barszcz z kwaśnych jabłek. 

Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca.

Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w okresie żniw. Dobra i tania zupa z papierówek z ziemniakami i koperkiem, okraszona boczkiem przyjemnie orzeźwiała i dodawała sił do pracy w polu. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek pochodzi z biednej kuchni chłopskiej z okolic Grójca, ale bardzo podobna zupa jabłkowa popularna była także w świętokrzyskim. Smakiem przypomina nieco biały barszcz, stąd zapewne pochodzi jej nazwa.

Żeby przygotować zupę z kwaśnych jabłek będziesz potrzebowała kilka jabłek, odrobinę masła, mąki i śmietany, kilka ziemniaków oraz boczek i koperek. Nie mam niestety dostępu do papierówek, więc do przygotowania tej zupy użyłam najlepszych, moim zdaniem, Jabłek Grójeckich i doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. W końcu przepis na tę zupę jabłkową pochodzi właśnie z "największego sadu Europy", a Jabłka Grójeckie słyną ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych.

Na blogu znajdziesz też inny przepis na jabłczankę - to amerykańska zupa jabłkowa z prażonymi migdałami.

barszcz-z-kwasnych-jablek
Przepis na regionalną zupę jabłkową wywodzącą się dawnej, biednej kuchni chłopskiej z okolic Grójca.
 

Barszcz z kwaśnych jabłek

  • 4-5 kwaśnych jabłek (papierówek lub antonówek).  Świetnie sprawdzają się w tym przepisie Jabłka Grójeckie, które mają wyższą kwaskowość niż jabłka z innych regionów, kupisz je bez problemu w marketach,
  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • około 2,5 litra wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 % 
  • pół małego pęczka koperku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • słonina lub wędzony boczek do okraszenia ziemniaków.

Jak zrobić zupę z kwaśnych jabłek przepis

1.  Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Wydrąż gniazda nasienne.

2. W garnku umieść jabłka, zalej wodą i gotuj do czasu aż będą miękkie. W drugim garnku ugotuj ziemniaki, a na patelni podsmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek.

3. Dopraw jabłka do smaku solą,  pieprzem i cukrem.

4. Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników i podsmażaj przez 1-2 minuty. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy jabłkowej. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy. 

5. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.

Zupę jabłkową podawaj z ziemniakami, skwarkami ze słoniny lub boczku i koperkiem. 

Kilka słów o zupie jabłkowej

W oryginale zupa z jabłek z ziemniakami i boczkiem nosi nazwę barszcz jabłkowy. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek babci Wiktorii opracowało Koło Gospodyń Wiejskich Rososzanki. Został on opublikowany w opracowanej przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. niewielkiej książeczce Spiżarnia królowej Bony, do której robiłam zdjęcia. Znalazły się tam najlepsze przepisy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich powiatu grójeckiego.

Jeśli spodobał ci się przepis na barszcz z kwaśnych jabłek, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się nim również w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery. 

barszcz-z-kwasnych-jablek
Barszcz z kwaśnych jabłek.


Komentarze

  1. O kurcze! Bardzo intrygujący przepis! Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis:-) I lubię takie z tradycjami. No, no muszę przyznać, że nieźle mnie zaintrygowałaś tę zupka...

    OdpowiedzUsuń
  3. zupy z jabłkami są bardzo dobre. I tak też tak się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Grójec jabłkami słynie, jestem bardzo ciekawa smaku tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zapisałam przepis i będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki barszcz jak nie barszcz. Tradycyjny barszczyk bardzo lubię oraz częseto go przygotowuję w domu. Jednak jeszcze nigdy nie spotkałam się z barszczem z kwaśnych jabłek. W tym roku widzę, ze zaczynają już pojawiać się pierwsze jabłka. Przepis mnie zaciekawił, tak wieć postaram się wypróbować na dniach, jak smakuje.

    Szczególnie, ze na tygodniu zupy gotuję bardzo często. W ciepłe dni nie przepadam za mięsnymi obiadami, zupa mi wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy takiego czegoś nie jadłem i nawet nie wiedzialem, że można zrobić taką potrawę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: