Krem z brokułów z jabłkiem

Krem z brokułów z jabłkiem

Kremowa zupa brokułowa z jabłkiem i ostrym serem cheddar.

Krem z brokułów z jabłkiem przepis na kremową zupę brokułową z jabłkiem i ostrym serem cheddar. Krem z brokułów z jabłkiem jest gotowy w niecałą godzinę. To pomysł na szybki i łatwy obiad w dzień powszedni. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest to, żeby grube łodygi brokułów bardzo drobno posiekać, a ser roztopić mieszając go z zupą bez doprowadzania do wrzenia. Jabłko dodaje zupie brokułowej delikatnej słodyczy i cierpkości, dzięki czemu znika goryczka zawarta w brokułach. Rezultatem jest marzenie każdego miłośnika brokułów, pyszna zupa krem z brokułów z ziemniakami bez śmietany. Kremowa zupa brokułowa z jabłkiem i ostrym serem cheddar to klasyka, której nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Zawiera dużo błonnika, więc jest sycąca i na długo niweluje uczucie głodu. Krem z brokułów z jabłkiem jest absolutnie tym, czego potrzebujesz w chłodniejszy dzień. Podawaj ją z grzankami i szczypiorkiem.

Zupę krem z brokułów i jabłek możesz przygotować także w wersji wegańskiej, zastępując ser cheddar jego roślinnym odpowiednikiem lub dodające nieaktywne płatki drożdżowe.

krem-z-brokulow-z-jablkiem
Krem z brokułów z jabłkiem przepis na kremową zupę brokułową z jabłkiem i ostrym serem cheddar.
 

Krem z brokułów z jabłkiem przepis

  • 2 duże brokuły lub 2 opakowania (po 400 g każde) mrożonych brokułów,
  • 2-3 łyżki masła lub oleju,
  • 1 duża cebula drobno posiekana,
  • 1 Jabłko Grójeckie, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i drobno pokrojone,
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 
  • 100 g ostrego sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach, ale możesz zastąpić pokruszonym serem gorgonzola lub 2 serkami topionymi, np. Tylżyckim,
  • 2 litry wody albo bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku, możesz zastąpić suszonym tymiankiem,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji 2 łyżki świeżego szczypiorku lub startego sera cheddar albo parmezan.

krem-z-brokulow-z-jablkiem

Przepis na krem z brokułów z jabłkiem

1. Oddziel różyczki brokuła od łodyg. Obierz zewnętrzną twardą skórkę łodyg, najłatwiej zrobisz to obieraczką do warzyw. Pokrój łodygi w krążki i drobno posiekaj.

2. W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj posiekaną cebulę i na niewielkim ogniu podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj drobno pokrojone jabłko i zmniejsz płomień do minimum. Przykryj i gotuj przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną.

3. Dodaj różyczki i posiekane łodygi brokułów i ziemniaki. Wlej bulion. Zwiąż nitką gałązki tymianku  i dodaj do garnka. Zwiększ ogień i doprowadż do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj po przykryciem na wolnym ogniu około 20-25 minut, aż składniki będą miękkie. 

4. Wyjmij gałązki tymianku i zmiksuj zupę na gładki krem.

5. Dodaj  ser (lub seki topione) i mieszając gotuj, aż się roztopi. Jeśli zupa jest zbt gęsta dodaj pół szklanki wody lub bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posypaną szczypiorkiem zupę krem z brokułów z jabłkiem podawaj z grzankami.

krem-z-brokulow-z-jablkiem

Udostępnij przepis na krem z brokułów z jabłkiem

Spodobał Ci się nasz przepis na krem z brokuła z jabłkiem? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Jak przechowywać brokuły w lodówce

Świeże brokuły można rozpoznać po jego intensywnym kolorze i zamkniętych kwiatach. Powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej zawinięte w folię spożywczą w komorze na warzywa w lodówce. W ten sposób utrzyma się do kilku dni. Jeśli brokuły są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, każdego dnia tracą co najmniej dziesięć procent zawartości witaminy C. Podczas przechowywania brokułów powstają enzymy, które prowadzą do szybszego psucia się. Jako środek zaradczy, brokuły można krótko zblanszować, a następnie natychmiast zamrozić.

Brokuły są bogate w witaminę C, karoten (prowitamina A) i błonnik pokarmowy; zawierają również wiele składników odżywczych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Są źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i sód oraz witamin  B1, B2, B6, E. Brokuły i kapusta pomagają zapobiegać rakowi prostaty, jeśli spożywane są co najmniej trzy porcje tych warzyw dziennie. Badanie to zostało oparte na badaniach przeprowadzonych przez Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle w Stanach Zjednoczonych. Istnieją też wstępne dowody na to, że regularne spożywanie brokułów może wyeliminować Helicobacter pylori

Pochodzący z Azji Mniejszej brokuł był początkowo znany tylko w Europie we Włoszech. Katarzyna Medycejska przywiozła go do Francji w XVI wieku i do Anglii jako „włoskie szparagi”, zanim ostatecznie został sprowadzony do Stanów Zjednoczonych przez prezydenta USA Thomasa Jeffersona w XVIII wieku.

krem-z-brokulow-z-jablkiem
Krem z brokułów z jabłkiem.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: