Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z jabłkami
Przepis na odrywane bułeczki z jabłkami i cynamonem.
Drożdżówki z jabłkami przepis na odrywane bułeczki z jabłkami i cynamonem. Drożdżówki z jabłkami w formie rozety drożdżowej długo zachowują świeżość, są miękkie i puszyste. Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z jabłek możesz dać dziecku do szkoły, zabrać do pracy na drugie śniadanie albo podać na słodki podwieczorek, smakują tak pysznie! Rozeta drożdżowa z jabłkami jest też super opcją na imprezę lub spotkanie przy grillu. Odrywane drożdżówki z jabłkami są tak uzależniające, że jak już zaczniesz je jeść, to po prostu nie możesz przestać. Za każdym razem, gdy je zrobimy, znikają w ciągu jednego dnia, a zapach, który unosi się w domu, kiedy pieczemy odrywane bułeczki drożdżowe z jabłkami jest niesamowity. Uwielbiam jabłka w wypiekach, ale jeśli nie masz jabłek, możesz upiec drożdżówki z budyniem (przepis) albo zamiast jabłek włożyć do środka śliwki lub morele. Inspirację do przygotowania drożdżowej rozety z jabłkami stanowił przepis opublikowany na profilu stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej w Łętowni.
Drożdżówki z jabłkami przepis na odrywane bułeczki z jabłkami i cynamonemDrożdżówki z jabłkami przepis
Składniki na ciasto
- 420 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500),
- 35 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży,
- 4-5 łyżek cukru,
- 170 ml letniego mleka,
- 70 g roztopionego i wystudzonego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki soli.
Nadzienie do drożdżówek z jabłkami
- 3 - 4 Jabłka Grójeckie,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie).
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu.
Przepis na drożdżówki z jabłkami
1. Jeśli używasz świeżych drożdży najpierw musisz przygotować rozczyn. Skorzystaj z tych składników, które przygotowałaś na ciasto. Świeże drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaj 2 łyżki mąki i połowę letniego mleka. Rozetrzyj łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
1A. Jeśli masz suche drożdże wymieszaj je z mąką.
2. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn drożdżowy (lub suche drożdże), pozostały cukier i cukier waniliowy, jajko, roztopione i wystudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą haka do ciast przez około 10 minut. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj nadzienie do drożdżówek z jabłkami. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i ewentualnie mielonymi goździkami. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój jabłka w ósemki i obtocz w cukrze z cynamonem.
4. Gotowe ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ponownie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubości około 4 mm.
5. Za pomocą szklanki lub słoika wytnij kółka. Powinny być na tyle duże, aby położone na nich jabłka nie dotykały krawędzi kółka - musisz pozostawić około 3 mm ciasta na sklejenie.
6. Na każdym kółku połóż 1//8 jabłka obtoczonego w cukrze z cynamonem. Sklej ciasto z jabłkiem w środku tak jakbyś sklejała pierogi.
7. Ułóż w tortownicy posmarowanej cieniutko tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Wstaw drożdżówki z jabłkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra - dół i piecz przez około 25 - 35 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Udostępnij przepis na drożdżówki z jabłkami
Spodobał Ci się nasz przepis na najlepsze drożdżówki z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jakie jabłka do pieczenia
Oto najważniejsze cechy, które moim zdaniem decydują o tym, jakie jabłka są dobre do pieczenia. Dotyczy to zwłaszcza takich przepisów jak, drożdżówki z jabłkami, pieczone jabłka z cynamonem (przepis) czy grillowane jabłka nadziewane bakaliami (przepis).
1. Rozmiar jabłek ma znaczenie. Jeśli wybierzesz jabłka podobnej wielkości, będą gotowe w tym samym czasie. Otrzymasz też plasterki zbliżonej wielkości, w tych przepisach, które wymagają pokrojenia jabłek.
2. Ważne jest, żeby jabłko było świeże i jędrne, inaczej nie zniesie dobrze pieczenia.
3. W słodkich wypiekach dobrze sprawdzają są kwaskowe jabłka. Owoce sygnowane znakiem Jabłka Grójeckie mają nieco wyższy
poziom kwaskowości niż jabłka z innych
regionów kraju.
Jakie jabłka na szarlotkę
Do szarlotek i tart oraz innych słodkich wypieków, takich jak drożdżówki z jabłkami i cynamonem, używamy zazwyczaj odmian o wyraźnie kwaśnym smaku. Jeśli jednak chcesz dodać mniej cukru, to idealne będą jabłka słodko-kwaśne.
Kwaśne odmiany jabłek
- Granny Smith - ich niepodważalną zaletą jest to, że po przekrojeniu niemal nie ciemnieją. Wyraźnie kwaskowe i twarde, można je ułożyć w plastrach na wierzchu tarty i być pewnym, że się nie rozpadną.
- Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę.
Słodkie i słodko kwaśne gatunki jabłek
- Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty.
- Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Właśnie tych jabłek użyłam do naszej dzisiejszej tarty, którą widzicie na zdjęciach.
- Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów.
- Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne do ciast z jabłkami, szarlotek i tart.
- Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych