7/27/2019

Grillowane jabłka nadziewane bakaliami

Przepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla


Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w różnych wersjach dość często. Były już słodkie szaszłyki z jabłek, jabłka nadziewane kaszą jaglaną i wiele, wiele innych.
Nasz dzisiejszy deser z grilla, z Jabłkami Grójeckimi w roli głównej, to kolejny pomysł na weekendowe spotkania. Łatwe do przygotowania, pyszne i zdrowe grillowane jabłka smakują dzieciom i dorosłym.

Grillowane jabłka nadziewane bakaliami można przed podaniem polać miodem lub syropem klonowym, a w wersji dla dorosłych także odrobiną rumu.

Grillowane-jablka-nadziewane-bakaliami

Grillowane jabłka nadziewane bakaliami

  • po 1-2 Jabłka Grójeckie na osobę
  • garść rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
  • opcjonalnie po 1 łyżce rumu na każde jabłko
  • opcjonalnie wydrylowane i przekrojone na pół nieduże śliwki
  • konfitury śliwowe, morelowe lub inne ulubione
  • orzechy włoskie lub migdały bez skórki

Jak zrobić jabłka z grilla

Jabłka myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i część miąższu, tak, aby powstało coś w rodzaju miseczki. Do środka wkładamy konfitury, rodzynki, orzechy i w wersji dla dorosłych dodajemy także po łyżce rumu. Jabłka nakrywamy kapturkiem i zawijamy w spożywczą folię aluminiową. Tak przygotowane jabłka ustawiamy na grillu w pozycji pionowej, żeby nie stracić smacznego soku. Jeśli grill ma pokrywę, to ją zamykamy i pieczemy w zależności od wielkości jabłek około 15 do 20 minut.

Grillowane jabłka z nadzieniem bakaliowym możemy polać odrobiną miodu, rumu, lub syropu klonowego. Deser z grillowanych jabłek świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.

Grillowane-jablka-nadziewane-bakaliami

7 ciekawostek o Jabłkach Grójeckich

A skoro jesteśmy przy temacie jabłek, to mam dla Was kilka ciekawostek o najsmaczniejszych polskich jabłkach, których historia liczy sobie ponad 500 lat i sięga czasów królowej Bony. Jabłka Grójeckie, bo o nich mowa to bogactwo witamin i ważny rozdział w dziejach polskiego sadownictwa. Poniżej, wszystko co chcielibyście wiedzieć o Jabłkach Grójeckich, ale boicie się zapytać.
  • jabłka zawierają około 1000 korzystnych dla zdrowia substancji, w Jabłkach Grójeckich stężenie przeciwutleniaczy jest o około 5% wyższe, niż w jabłkach wyhodowanych w innych regionach Polski
  • Polska zaczęła eksportować jabłka zaledwie 100 lat temu, głównie do Rosji i Austrii.  Aktualnie jabłka są jednym z najważniejszych towarów eksportowych Polski, a około 40% jabłek obecnych w naszych sklepach pochodzi z Grójecczyzny
  • w skórce jabłek znajduje się kwas ursolowy, mający działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Kwas ursolowy obniża też stężenie cholesterolu w surowicy krwi
  • skórka jabłek to ważne źródło flawonoidów i kwasów fenolowych. Zawarte w skórce Jabłek Grójeckich barwniki to przede wszystkim antocyjany i karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A
  • około 70% występujących w jabłkach witamin znajduje się właśnie w skórce. Zgodnie z przyjętymi standardami uprawa Jabłek Grójeckich ogranicza do niezbędnego minimum ilość środków ochrony roślin, nie musimy więc pozbawiać się cennych witamin, obierając jabłka.
  • W 2017 roku obszar upraw Jabłek Grójeckich obejmował 3810 ha, a do Stowarzyszenia Sady Grójeckie należało około 400 producentów.
  • Marka „Jabłka Grójeckie” obejmuje aktualnie kilkadzisiąt odmian jabłek, z czego 27 to odmiany główne, takie jak Red Jonaprince, Gala, Jonagored czy Lobo.
  • 100% trafiających do sprzedaży Jabłek Grójeckich mieści się w klasie ekstra i w klasie pierwszej
Grillowane-jablka-nadziewane-bakaliami
Grillowane jabłka nadziewane bakaliami

2 komentarze:

  1. Ładne te jabłuszka. Prosty przepis, narobić się nie trzeba, a zdrowy deser jak z królewskiego stołu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to Jabłka Grójeckie :)
      Najtwardziej uciążliwy jest ... czas oczekiwania :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis