Amerykańska zupa jabłkowa

Amerykańska zupa jabłkowa 

Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem.

Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy osadnicy przywieźli w XVIII wieku na tereny obecnej Pensylwanii. Tam zyskała podobną popularność jak angielski chowder kukurydziany. Zupa jabłczanka doczekała się setek różnych wariantów, ale nam najbardziej odpowiada wersja z poniższego przepisu czyli kremowa zupa z jabłek z cynamonem i migdałami podprawiona śmietaną.

Zupa jabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem.

amerykanska-zupa-jablkowa
Zupa z jabłek z cynamonem i migdałami smakuje każdemu niezależnie od pory roku. 

Amerykańska zupa jabłkowa

składniki na 3-4 porcje

  • 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious,
  • 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego,
  • 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1-2 goździki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku
  • 2 łyżki cukru lub do smaku
  • 3 łyżeczki masła 
  • 4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • po 1 łyżce śmietany na porcję 
  • opcjonalnie 1 duże żółtko

Kupując cynamon zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Pisałam o tym w artykule jak rozróżnić dobry i zły cynamon. Doskonałej jakości przyprawy m.in. goździki produkuje brytyjska firma TRS, w Polsce są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Przepis na zupę krem z jabłek

1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój każde jabłko na małe kawałki.

2. Migdały podpraż na suchej patelni, ale tylko do chwili, aż zaczną zmieniać kolor. 

2. Do garnka włóż jabłka, goździki i cynamon. Wlej sok wyciśnięty z cytryny i wodę, tak aby zakryła owoce. Gotuj na średnim przez około 20 minut lub do momentu, aż kawałki jabłek zmiękną.

3. Dodaj cukier do smaku i mieszaj, aż się rozpuści. Gotuj jeszcze kilka minut, aż jabłka się rozpadną i zupa nabierze kremowej konsystencji. Zmniejsz ogień do najniższego możliwego ustawienia. 

4. Odlej kilka łyżek zupy do garnuszka i poczekaj, aż nieco przestygnie. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj, aż składniki się połączą.

4. W międzyczasie rozpuść na patelni 1 łyżeczkę masła.. Dodaj pieczywo pokrojone w kostkę, jak na grzanki albo w małych kromkach. Opiekaj przez 2 do 3 minut, obrócić na drugą stronę i opiekaj przez 1 do 2 minut. 

5. Podpieczone grzanki włóż do miseczek na zupę i odstaw na bok. Zahartowaną śmietanę z żółtkiem wlewali powoli do zupy cały czas mieszając. Wyłącz płomień i rozlej zupę do miseczek z grzankami. Oprósz lekko cynamonem, posyp podprażonymi płatkami migdałów i podawaj gorącą. 

amerykanska-zupa-jablkowa

Skąd się wzięły jabłka w Ameryce

Do XVIII wieku jabłka nie były znane na kontynencie amerykańskim. Sprowadzili je tam dopiero holenderscy i angielscy osadnicy. Wraz z jabłkami i innymi drzewami owocowymi przywieźli ze sobą   także przepisy na ciasta z owocami i zupy owocowe, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie i wkrótce stały się częścią amerykańskiej kultury kulinarnej. I choć to Anglikom możemy podziękować za zrobienie pierwszej szarlotki (najwcześniejszy przepis pochodzi z angielskiej książki kucharskiej z 1381 roku), a królowej Bonie za najlepsze polskie Jabłka Grójeckie, tak naprawdę to właśnie Holendrzy rozpropagowali potrawy z jabłek w Stanach Zjednoczonych. 

amerykanska-zupa-jablkowa
Amerykanka zupa jabłkowa.

Komentarze

  1. Pamiętam zupę jabłkową z dzieciństwa kiedy robiła ją moja babcia. Jednak była zupełnie inna od tej Twojej. Przetestuję w ramach porównania:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się, czy można wykorzystać jabłka ze słoika. Mam zawekowane swoje własne i żal kupować, skoro i tak trzeba je przetworzyć. Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa na słodko, a spodziewałam się po amerykańskim przepisie wytrawnej wersji...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy jabłkowej jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: