TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na grzyby marynowane

Przepis na grzyby marynowane. 

Zalewa octowa do grzybów leśnych z dodatkiem przypraw 

Przepis na grzyby marynowane w occie wcale nie jest trudny. Wystarczy dobra zalewa octowa do grzybów i trochę przypraw, aby nadać marynowanym grzybkom taki smak jak lubimy. Oprócz przypraw do marynaty octowej do grzybów dodaję także cebulę, a czasami także niewielką ilość marchewki. Zebrałam w tym miejscu różne przepisy na grzyby marynowane w zalewie octowej. Mam nadzieję, że Ci się przydadzą, bo zapowiada się w tym roku wyjątkowo obfity sezon grzybowy. Pamiętaj, że kurki i maślaki marynujemy bez dodatku innych gatunków grzybów.

Jeśli lubisz grzyby to z pewnością zasmakuje Ci także nasza najlepsza zupa grzybowa

Poniżej znajdziesz:

  • Przepis najlepsze grzyby marynowane w occie - borowiki, podgrzybki, kozaki, maślaki i gąski
  • Przepis na grzyby leśne marynowane z dodatkiem warzyw
  • Przepis na maślaki marynowane
  • Przepis na kurki marynowane z dodatkiem miodu

Najlepszy przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej 

  •  około 1,5 - 2 kg młodych, zdrowych grzybów - borowiki, podgrzybki, kozaki, rydze, gąski lub maślaki,
  • Marynata do grzybów
    • 3 i pół szklanki wody,
    • 1 szklanka octu 10%,
    • 4 łyżki cukru 
    • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej 
    • 3-4 liście laurowe. 
    • 10-15 ziaren pieprzu 
    • 5-6 ziarenka ziela angielskiego. 
    • 1 łyżka ziaren gorczycy.
  • 1 duża cebula
  • opcjonalnie 1 średniej wielkości marchew. 
  • dodatkowo 1 łyżka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów

1. Cebulę pokrój w piórka, a marchew w cienkie plasterki.

2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Na dno każdego z nich włóż po kilka plasterków marchewki. 

2. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz. Małe grzyby pozostaw w całości, większe przekrój na pół lub na 4 części. 

3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą, cebulą i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.

4. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli. Gotuj w zależności od gatunku

  • borowiki i podgrzybki około 5-6 minut.
  • maślaki oczyszczone ze skórki i śluzu lub gąski - 4-5 minut
  • kurki  - 3-5 minut
  • kozaki - około 8 minut.

4. Grzyby odcedź na sitku i gorące ułóż w słoikach, około 2 cm poniżej krawędzi.. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć cebulę i przyprawy. Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli grzyby i zalewa nie były zbyt gorące, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20-25 minut od chwili zagotowania wody.

przepis-na-grzyby-marynowane
Najlepsza zalewa octowa do grzybów.

Grzyby marynowane z dodatkiem warzyw

przepis pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia polska pod redakcją dr Stanisława Bergera.

  • 1 kg oczyszczonych młodych grzybów leśnych (borowiki, rydze, maślaki, kozaki, gąski)
  • 1 kg oczyszczonych warzyw (marchew, małe cebule, różyczki kalafiora, fasola szparagowa)
  • Marynata do grzybów z dodatkiem warzyw
    • 1 litr octu 5% albo 500 ml octu 10% i 500 ml wody
    • 2 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżka soli
    • 2-3 liście laurowe
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu 
    • 4-5 kulek ziela angielskiego. 
    • 1 łyżka ziaren gorczycy.
  • dodatkowo 1 łyżeczka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów

1. Cebulę obierz i pozostaw w całości. Marchew pokrój w cienkie plasterki, fasolkę szparagową na około 3 cm kawałki, a seler w cienkie paski. Kalafior podziel na małe różyczki. Każdy rodzaj warzyw ugotuj oddzielnie w małej ilości osolonej wody, do chwili aż stracą surowość.  Obgotowane warzywa odsącz na sitku. 

2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem.

3. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz. Małe grzyby pozostaw w całości, większe przekrój na pół lub na 4 części. 

4. Przygotuj zalewę. Zagotuj ocet z przyprawami (i ewentualnie wodą jeśli masz ocet 10%).  Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.

5. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli i gotuj:

  • borowiki i podgrzybki około 5-6 minut.
  • maślaki oczyszczone ze skórki i śluzu lub gąski - 4-5 minut
  • kurki  - 3-5 minut
  • kozaki - około 8 minut.

6. Cebulę wyrzuć, a grzyby odsącz na sitku.  

7. Gorące grzyby układaj w słoikach na przemian z warzywami do 3/4 wysokości. Zalej grzyby gorącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć przyprawy. Marynata powinna przykryć zawartość słoików. Natychmiast zakręć i odwróć do góry dnem. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 15-20 minut od chwili zagotowania wody.

przepis-na-grzyby-marynowane

Kurki marnowane z cebulą i miodem

  • 2 kg świeżych kurek, podobnej wielkości,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchew,
  • Zalewa octowa do kurek
    • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
    • 4 szklanki wody,
    • 3 łyżki cukru i 3 łyżki miodu albo 6 łyżek cukru
    • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej,
    • 4 liście laurowe,
    • 1 czubata łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • 8-10  ziarenek ziela angielskiego.
  • dodatkowo 1 łyżeczka soli do obgotowania grzybów

1. Cebulę pokrój w średnio grube piórka., a marchew w cienkie plasterki. Obgotuj warzywa w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Odsącz na sitku i odłóż.

2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Na dno każdego z nich włóż po kilka plasterków marchewki i kilka piórek cebuli.

2. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz zimną wodą. Małe kurki pozostaw w całości, większe przekrój na pół.

3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą  i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.

4. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj około 4 do maksymalnie 5 minut.

4. Grzyby odcedź na sitku i gorące wkładaj do słoików przekładając marchewką i cebulą. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć przyprawy. Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20 minut od chwili zagotowania wody.

przepis-na-grzyby-marynowane

Maślaki marynowane przepis

  • 2 kg maślaków
  • marynata do maślaków
    • 1 szklanka octu spirytusowego 10% lub 2 szklanki octu jabłkowego 
    • 3 szklanki wody
    • 3 płaskie łyżki cukru 
    • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • przyprawy - do każdego słoika o pojemności około 300 ml włóż po 2 małe laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu.
  • dodatkowo 1 łyżka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów 

Do marynowania maślaków fajnie sprawdza się też ocet ryżowy, jest mniej kwaśny i świetnie podkreśla smak. Kupowałam go w sklepie Kuchnie Świata.

1. Cebulę pokrój w średnio grube piórka i obgotuj przez 3-5 minut lub do chwili,aż straci surowość.  Odsącz na sitku i odłóż.

2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Do każdego słoika włóż przyprawy i kilka piórek cebuli.

2. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz zimną wodą. Obierz kapelusze ze skórki albo dokładnie opłucz ze śluzu.

3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą  i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna pozostać gorąca.

4. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli. Gotuj około 3 do maksymalnie 5 minut od chwili ponownego zagotowania wody.

4. Grzyby odcedź na sitku i gorące wkładaj do słoików przekładając cebulą. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową.  Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20 minut od chwili zagotowania wody.

przepis-na-grzyby-marynowane
Przepis na grzyby marynowane.

Komentarze

  1. Bardzo lubię marynowane grzyby. Twoje wyglądają pysznie, tylko zamieniłabym ocet spirytusowy na owocowy lub winny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam już marynowane rydze, opieńki i sałatkę z opieniek. Jutro znów wybieramy się do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wychowałam się na wsi, wokół lasów. Zbierałam grzyby od dziecka.
    Słoiki marynowanych grzybów stały w piwnicy i cieszyły oczy, a jak smakowały.
    Tutaj u mnie nie zbiera się grzybów, a i ja nie mam dla kogo robić.
    Ale cudownie poczytać, popatrzeć na piękne zdjęcia, powspominać.
    Dziękuję :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Grzybki marynowane, to podstawa zimowych przetworów. Uwielbism6. Z każdego grzybobrania robię kilka słoiczków podgrzybków. Chętnie zrobię kurki i maślaki z Twojego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne zdjęcia! Kocham grzyby, marynowane, zresztą pod każdą postacią, a na Twoich zdjęciach wyglądają jeszcze bardziej smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych