TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zakwas z buraków i jabłek

Zakwas z buraków i jabłek 

Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony.

Zakwas z buraków i jabłek przepis, który pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem jest odpowiedni na każdą porę roku. Zakwas buraczany z jabłkami jest naprawdę wyjątkowy w smaku. Kiszenie buraków z jabłkiem potrwa kilka dni, ale samo przygotowanie nie więcej niż 5 minut. Sok z kiszonych buraków czyli zakwas buraczany z jabłkiem, jest nie tylko zdrowy i smaczny. Przyśpiesza też przemianę materii, a więc pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Sfermentowany sok z buraków polecany jest także w diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Kiszone buraki, tak jak kapusta kiszona to najlepszy domowy probiotyk i  kopalnia witamin, dlatego warto go pić w przypadku anemii i osłabienia organizmu. Pozostałe po kiszeniu buraki będziesz mogła dodać do sałatek. Jęsli lubisz kiszonki, to koniecznie sprawdź przepis na kiszone jabłka .

Żeby przygotować zakwas z buraków i jabłek na czerwony barszcz lub do picia będziesz potrzebowała tylko dorodnych czerwonych buraków, ładnego jabłka, wody, soli i troszkę przypraw. Czas fermentacji buraków czerwonych zależy od temperatury i Twoich preferencji smakowych, więc trudno podać go dokładnie. Latem buraki ukiszą się szybciej niż zimą. Zazwyczaj trwa to od około 5 dni do nawet dwóch tygodni, ale prawidłowo przechowywany i nieotwierany kwas z buraków może stać w lodówce nawet kilka miesięcy. 

zakwas-z-burakow-i-jablek
Zakwas buraczany z jabłkiem doskonale gasi pragnienie, oczyszcza organizm i jest najlepszą bazą do czerwonego barszczu.
 

Zakwas z buraków i jabłek

  • 1 kg czerwonych buraków, 
  • 1 słodkie lub słodko-kwaśne Jabłko Grójeckie, np. odmiany Jonaprince, Gala albo Shampion
  •  litr przegotowanej wody, 
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej,
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 2-3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • jeśli zakwas ma być tylko do picia możesz dodać do słoika 1 laskę cynamonu i 2-3 goździki.

zakwas-zburakow-i-jablek

Jak zrobić zakwas buraczany z jabłkiem

1. Sól rozpuść w gorącej przegotowanej wodzie i odstaw do wystudzenia. Przygotuj idealnie czysty, wyparzony wrzątkiem słoik z pokrywką.

2. Obierz buraki, ale jeśli masz buraki czerwone z pewnego źródła możesz zostawić skórkę. Wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz.  

3. Umyj jabłko, pokrój na ćwiartki lub ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, do ich uprawy niemal nie stosuje się środków ochrony roślin, a w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin.

4. Pokrój buraki na plasterki lub kawałki mniej więcej tej samej wielkości.

5. Kawałki buraków i jabłka ułóż ciasno w słoiku, przekładając ząbkami czosnku. Dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

6. Wlej tyle wody,, aby całkowicie przykryła buraki. Jeżeli uparcie wypływają na wierzch dociśnij je talerzykiem obciążonym czystym wyparzonym kamieniem. Buraki i jabłka powinny być cały czas pod wodą, w ten sposób unikniesz powstawania pleśni. 

7. Luźno zakręć pokrywkę i pozostaw słoik w temperaturze pokojowej na 5-12 dni. Raz dziennie otwórz słoik, aby uwolnić gazy. Po 5 dniach zacznij sprawdzać czy smak już Ci odpowiada, jeśli nie to pozostaw go do kiszenia na kilka kolejnych dni.

8. Zakwas z buraków i jabłek powinien mieć wyczuwalny kwaskowy smak i ciemnofioletowy głęboki kolor. Jeśli smak jest już taki jak lubisz, to odcedź buraki i przyprawy. Gotowy zakwas buraczany rozlej do wyparzonych wrzątkiem butelek, zakręć i przechowuj w lodówce.

Jak długo można przechowywać zakwas buraczany

Przechowywany w lodówce w zakręconych słoikach lub butelkach i nieotwierany zakwas z buraków  nie traci smaku ani właściwości nawet przez kilka- kilkanaście tygodni. Podobno wytrzymuje nawet rok, ale nigdy tego nie sprawdzałam. 

Dlaczego warto pić kwas buraczany czyli zakwas z buraków

Kwas buraczany czyli zakwas z buraków jest pełen wzmacniających odporność probiotyków. Sok z kiszonych buraków zawiera dużo witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas. Jego regularne picie pomaga obniżyć cholesterol i zapobiegać miażdżycy oraz ułatwia trawienie i oczyszcza wątrobę. Jednak jego największą zaletą zakwasu buraczanego są właściwości krwiotwórcze, dlatego często polecany jest w przypadku anemii. 

Dawniej zakwas z buraków był przyrządzany systematycznie przez cały okres jesienno-zimowy, a szczególnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Stanowił bazę wigilijnego barszczu. Przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie. 

Spodobał Ci się przepis na zakwas z buraków i jabłek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery. 

zakwas-z-burakow-i-jablek

Zakwas z buraków i jabłek.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

  1. Pysznie się prezentuje. Ostatnio to mój ulubiony poranny napój.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z jabłkami nie piłam. I chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakwas buraczany (bez jabłek) przechowywany w lodówce w szczelnym naczyniu przetrwał 3 lata ;). No i kiszę zakwas ograniczając dopływ tlenu, zamknięty mocno. Wtedy ryzyko pleśni jest zdecydowanie najmniejsze. Wesołych Świąt i dziękuję za wszystkie wolnowarowe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mój zakwas trzymam w śpizarni nawet rok i trzyma się fantastycznie.


    Pozdrawiam MARIA smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję z jabłkiem. Zakwas buraczany z samych buraków robię systematycznie od ponad 20 lat. Dodaję tylko sól kłodawską i czosnek. Jak mam bardzo ciemne buraki, to zalewam je jeszcze raz solanką tylko z mniejszą ilością soli i mam delikatniejszy zakwas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych