Przepis na kiszone jabłka

Przepis na kiszone jabłka

Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie.

Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na blogu przepisy na chleb żytni czy kwas chlebowy. Jabłka kiszone w miodzie znajdziesz też w polskiej kuchni kresowej, ale poza nią już znacznie rzadziej. I dziwi mnie to niezmiernie, bo przecież kapustę kisimy z jabłkami, a mimo to kiszenie jabłek nie jest u nas powszechnie znane. 

Z jabłek wody, soli i cukru lub miodu przygotujesz prostą słodko-kwaśną przekąskę, dodatek do pieczonego mięsa i drobiu albo do koktajli wzmacniających odporność. Po ukiszeniu jabłka nabierają smaku zbliżonego do cydru jabłkowego. Naprawdę warto. 

przepis-na-kiszone-jablka
Jabłka po ukiszeniu mają smak delikatnie zbliżony do cydru

Jakie jabłka wybrać do kiszenia

Przepis na kiszone jabłka wymaga oczywiście jabłek. Najlepiej ekologicznych, albo takich, w przypadku których niemal nie stosuje się środków ochrony roślin. Doskonale sprawdzają się Jabłka Grójeckie, odmiany Golden Delicious, ale jeśli ich nie mam to kiszę jabłka odmiany Jonaprince. 

Do kiszenia staram się wybierać owoce nieuszkodzone, nieobite, twarde i z jędrną skórką. Najlepsze są małe jabłka, które w całości zmieszczą się w słoiku, ale nie zawsze udaje się takie zdobyć. Po ukiszeniu odstaw jabłka do lodówki albo zimnej piwnicy, wytrzymają około 4-6 miesięcy.

Przepis na kiszone jabłka

  • 1 kg dojrzałych, nieuszkodzonych Jabłek Grójeckich, np. odmiany Golden Delicious, Jonaprince
  • litr przegotowanej lub filtrowanej wody
  • 1 łyżka stołowa soli kamiennej 
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • do słoja możesz też włożyć po kilka liścii wiśni, porzeczki, winogron lub chrzanu

1. Rozpuść sól i cukier w ciepłej wodzie i pozostaw solankę do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową.

2. Jabłka dokładnie umyj. Jeśli masz małe jabłka nie krój ich i nie odrywaj ogonków, dzięki temu nie będą chłonęły solanki.

3. Umieść jabłka w czystym wyparzonym wrzątkiem słoju i zalej solanką. Wszystkie jabłka powinny znaleźć się pod wodą. Zakręć słoik i odstaw jabłka do ukiszenia na około 2 do 3 tygodni. Jeżeli chcesz przyśpieszyć kiszenie, to dodaj 2 łyżki soku z kiszonych ogórków. Pamiętaj, aby wszystkie jabłka były przez cały czas zakryte zalewą, w razie potrzeby może je dodatkowo obciążyć czystym, wyparzonym kamieniem położonym na talerzyku.

Jabłka kiszone z miodem i korzennymi przyprawami przepis

  • 1 kg dojrzałych, nieuszkodzonych Jabłek Grójeckich, np. odmiany Golden Delicious albo Jonaprince,
  • litr przegotowanej lub filtrowanej wody
  • 1 łyżka stołowa soli kamiennej 
  • 3-4 łyżki stołowe miodu
  • 2-3 laski cynamonu
  • opcjonalnie około 1 cm kawałek imbiru pokrojony na plasterki
  • 15 goździków 
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • do słoja możesz też włożyć po 5-6 liści wiśni, porzeczki albo winogron

1. Wodę z solą, cynamonem, goździkami i gorczycą doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 5 minut. Odstaw zalewę do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową rozpuść w niej miód.

2. Jabłka dokładnie umyj. Jeśli masz małe jabłka nie krój ich i nie odrywaj ogonków, dzięki temu nie będą chłonęły solanki. Ja miałam bardzo dorodne Jabłka Grójeckie, więc musiałam je przekroić na pół.

3. Umieść jabłka w czystym wyparzonym wrzątkiem słoju, dodaj przyprawy i zalej solanką. Wszystkie jabłka powinny znaleźć się pod wodą. Zakręć słoik i odstaw jabłka do kiszenia na około 2 do 3 tygodni. Pamiętaj, aby wszystkie jabłka były przez cały czas zakryte zalewą, w razie potrzeby może je dodatkowo obciążyć czystym, wyparzonym kamieniem położonym na talerzyku.

przepis-na-kiszone-jablka

Co zrobić z kiszonych jabłek

Jabłka kiszone możesz podać jako samodzielną przekąskę np. do deski serów czy wędlin. Często dodaję ukiszone jabłka do bigosu, kaczki z jabłkami, pieczonego mięsa i dziczyzny. Świetnie podkreślają również smak sałatek i surówek, zwłaszcza z czerwonej kapusty. 

Dodaj jabłka kiszone na słodko z miodem i korzennymi przyprawami do koktajli lub jogurtu, a otrzymasz potężny zastrzyk probiotyków i energii.
 

Po co kisić jabłka

Kiszonki, m.in. kiszone jabłka to jedne z najbardziej znanych potraw o właściwościach leczniczych. W dawnych czasach kiszenie jabłek było sposobem na zachowanie składników odżywczych i dostarczenie organizmowi witamin. Jabłka zawierają dużą ilość związków bioaktywnych. Stanowią główne źródło flawonoidów mających właściwości przeciwutleniające,  przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe , a także działanie przeciwdepresyjne. Jabłka są też bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, witaminy i minerały. Po ukiszeniu jabłka nie tylko nie tracą swoich walorów prozdrowotnych, ale dodatkowo zyskują cechy typowe dla probiotyków, m.in. wzmacniają organizm, poprawiają odporność i wywierają pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit.

Kiszonki wspomagają trawienie i są podstawą wielu diet leczniczych, a obecnie trwają nawet badania nad ich wpływem na zaburzenia psychiczne, w tym schizofrenię. Bogate w probiotyki kiszonki oczyszczają przewód pokarmowy i pomagają organizmowi w przyswajaniu składników odżywczych.

Spodobał Ci się przepis na kiszone jabłka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

przepis-na-kiszone-jablka
Przepis na kiszone jabłka.

Komentarze

  1. To bardzo dobry pomysł na jabłka. Kisiłam jabłuszka rajskie, więc chętnie ukiszę też duże.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z kiszonymi jabłkami. Przepis zaadoptuję z pewnością. Już sobie wyobrażam je z deską serów na jesienne biesiadowanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakupiłem jabłka i chyba mi się wino z nich zrobiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mają smak podobny do lekko słonego cydru, to znaczy, że wszystko w porządku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: