TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sosy do jajek na zimno 

Przepis na majonez domowy i najlepsze sosy do jajek na twardo.

Sosy do jajek na zimno są tak uniwersalnym dodatkiem, że możesz je wykorzystać także do innych dań. Zrobisz je błyskawicznie, podobnie jak majonez z gotowanych jajek. Prosty przepis na sos chrzanowy do jajek na twardo i przepis na sos tatarski przydadzą się również na imprezę czy rodzinny spotkanie. Przepis na pikantny sos do jajek na twardo możesz też wykorzystać do pieczonego mięsa.Sosy na bazie majonezu możesz też przygotować z dodatkiem jogurtu naturalnego będą mniej kaloryczne.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji na wielkanocne sosy do jajek.
 
sosy-do-jajek-na-zimno
Proste przepisy do jajek na twardo.

Przepisy na sosy do jajek na zimno.

 

Przepis na majonez domowy

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 małe żółtka albo 1 całe duże jajko
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (jabłkowy, spirytusowy, winny lub ryżowy)
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (do majonezy nigdy nie dodawaj oliwy),
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku
Jajka sparz wrzątkiem, 3 żółtka lub 1 całe jajko wbij do naczynia do miksowania, dodaj sól, cukier, musztardę i sok z cytryny. Miksuj początkowo na niskich obrotach i bardzo powoli, wąską stróżką wlewaj olej. Stopniowo zwiększaj obroty miksera i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Jeśli chcesz, aby majonez miał nieco ciemniejszy kolor, to dodaj szczyptę mielonej kurkumy.

sosy-do-jajek-na-zimno
Domowy majonez

Sos tatarski

  • 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 3-4 grzybki marynowane drobno posiekane
  • 1 ogórek konserwowy drobno posiekany
  • opcjonalnie 1 bardzo mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Na końcu artykułu zdjęcie sosu tatarskiego.
 

Sos do jajek chrzanowy

  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sos pikantny do jajek na twardo

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 drobno posiekana papryczka chili lub 1/2 (lub więcej) łyżeczki chili w płatkach
  • opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki sosu tabasco 
  • 6-7 łyżek dobrej jakości ketchupu lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos do jajek

Przygotowanie tych sosów jest banalnie proste - wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i odstawić na godzinę przed podaniem do lodówki, aby smaki się zbalansowały. 
Sos tatarski będzie też wspaniałym dodatkiem do pieczonej karkówki lub innego pieczonego mięsa. Pikantny sos do jajek na twardo świetnie podkreśla smak domowych burgerów, kebabów i frytek. Natomiast sos chrzanowy możesz podawać do drobiu, gotowanego mięsa albo przygotować go w wersji na ciepło, ale wówczas nie dodawaj majonezu, a jogurt zastąp śmietaną.

sosy-do-jajek-na-zimno
Sosy do jajek na zimno.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych