Chleb markook czyli saj bread

Saj bread nazywany też markook (markouk) to rodzaj popularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread na zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny.
Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D

Chleb markook czyli saj bread - składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru 
  • półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku

Jak zrobić chleb markook czyli saj bread

Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn (tutaj przepis)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera,  uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron do czasu aż chleb uzyska jasno brązowy kolor. Jeśli chcecie uzyskać idealnie okrągłe chlebki to po rozwałkowaniu wystarczy odciąć nierówne krawędzie  za pomocą np. miski o odpowiedniej średnicy.
Podawać z wymieszanym z oliwą zaatarem (tutaj przepis) lub zawinąć w chlebek ulubione dodatki.  Najlepiej smakuje jeszcze gorący :)



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: