Majonez z gotowanych jajek

Majonez z gotowanych jajek

Przepis na domowy majonez bez surowych jajek.

Majonez z gotowanych jajek przepis na domowy majonez. Majonez z gotowanych jajek smakuje tak samo, jak tradycyjny majonez domowy. Jeśli obawiasz się jedzenia surowych jaj, to przepis na majonez z gotowanych jajek będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Zero konserwantów, zero surowizny i pyszny domowy majonez gotowy w 10 minut. Przepis na majonez domowy bez surowych jajek jest bardzo prosty. Poniżej znajdziesz dwa sposoby, na jego przygotowanie, a na blogu kilka propozycji na sosy do jajek na zimno.

majonez-z-gotowanych-jajek
Domowy majonez z gotowanych jajek obficie doprawiony młotkowanym czarnym pieprzem.
 

Majonez z gotowanych jajek

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 małe jajka (rozmiar S), na końcu przepisu znajdziesz dodatkowe informacje na temat gotowania jajek innych rozmiarów, 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku,
  • pół łyżeczki cukru pudru, 
  • około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku

Ilość przypraw w przepisie na majonez z gotowanych jajek możesz modyfikować. Jeśli chcesz zrobić gęsty majonez dekoracyjny przygotowanie go mikserem jest, moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem niż użycie blendera. Musztardę w proszku produkuje m.in. brytyjska firma Colman's. W Polsce Colman's Dry Mustard można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Majonez bez surowych jajek przepis

1. Zagotuj wodę w garnku. Za pomocą łyżki włóż jajka do gotującej wody i gotuj maksymalnie 3 minuty, ponieważ żółtka powinny pozostać lekko płynne. Odcedź jajka i zalej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.  Pomiń ten krok, jeśli chcesz zrobić majonez z surowych jajek.

2. Przełóż żółtka do naczynia do miksowania albo do blendera.

3. Dodaj musztardę, cukier, sól, sok z cytryny i ewentualnie pozostałe przyprawy oraz 3 łyżki oleju. Miksuj, aż składniki się połączą. Jeśli używasz miksera, to zacznij od najniższych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Dodaj kolejne 3-4 łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję. Jeśli majonez jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość oleju. Na koniec dopraw do smaku i krótko miksuj.

4. Przełóż majonez z gotowanych jajek do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni. 

majonez-z-gotowanych-jajek

Przepis na gotowany majonez

 wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 małe żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku,
  • pół łyżeczki cukru pudru lub do smaku 
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
  • około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku

1. Do małego rondela włóż żółtka. Dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu. 

2. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć natychmiast zdejmij rondelek z ognia i umieść w większym naczyniu wypełnionym lodowatą wodą. W ten sposób przerwiesz proces gotowania. Wymieszaj zawartość rondelka i pozostaw do ostygnięcia.

3. Kiedy mieszanina osiągnie temperaturę otoczenia przełóż ją do naczynia do miksowania. Dodaj 3 łyżki oleju i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj kolejne 3 łyżki oleju i miksuj do połączenia składników. Postępuj w ten sam sposób, aż wykorzystasz cały olej lub osiągniesz pożądaną konsystencję. Na koniec dopraw do smaku i krótko zmiksuj.

4.  Przełóż gotowany majonez do suchego i szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.  

majonez-z-gotowanych-jajek

Ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo

Jajka, które chcesz ugotować zawsze powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ będziesz je wkładać do gotującej wody. Jajka wyjęte prosto z lodówki i włożone do wrzątku mogą pękać. 

W zależności od wielkości jajek czas gotowania będzie się różnił. Rozmiar jajka zawsze powinien być podany na opakowaniu.

  • małe jajka - rozmiar S
    • na miękko 3,5 minuty
    • na twardo 8-9 minut
  • średnie jajka - rozmiar M
    • na miękko 4,5 minuty
    • na twardo 9-10 minut
  • duże jajka - rozmiar L lub XL
    • na miękko 5,5 minuty
    • na twardo 10-12 minut

majonez-z-gotowanych-jajek

majonez-z-gotowanych-jajek
Majonez z gotowanych jajek.

Komentarze

  1. Jestem zaskoczona i zachwycona. Wypróbuję z pewnością przepis. Olu, mam tylko pytanie czy te jajka do gotowania są z lodówki? Czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszym zdaniu przepisu jest napisane jakie jajka. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. Zawsze robię z surowych żółtek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy najlepsze, kupne się nie migą porównywać. A święta bez majonezu to nie święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kradnę Przepis, akurat będzie na święta �� Ten mikser wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z gotowanych nigdy nie robiłam, może dlatego że to trochę więcej pracy - trzeba ugotować jaja - ale wypróbuję koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! Wszystkie wykorzystam na pewno nie jadę majonezu codziennie ale Na święta musi być i nic na to nie poradzę. W tej wersji będę miała czyste sumienie i majonez domowej roboty! Przepisy są genialne! Dziękuję !Pozdrawiam Kasia Franiszyn- Luciano

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: