Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

drożdżowa rolada makowa z bakaliami.

Makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, znany też jako drożdżowa rolada makowa wcale nie jest trudny do zrobienia. Był jednym z pierwszych ciast drożdżowych, jakie upiekłam. A to oznacza, że taki pyszny tradycyjny makowiec może upiec każdy. Ten prosty przepis na makowiec na święta jest niezawodny i wielokrotnie sprawdzony. Sprawia, że domowy makowiec zawsze się udaje i jest prawdziwą ozdobą każdego stołu.

To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany jaki znam. Znalazłam go w książce kucharskiej sprzed prawie 60 lat i troszkę zmodyfikowałam. 

Tutaj znajdziesz przepis na pyszną babkę na Wielkanoc - babka drożdżowa parzona

makowiec-zawijany
Najlepszy przepis na makowiec zawijany z dużą ilością bakalii.

Makowiec zawijany

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550)
  • 14 g suchych drożdży
  • 100 g  masła
  • około 160 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 całe jajka i 1 żółtko
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • dodatkowo papier do pieczenia do zawinięcia makowca 
  • 1 białko do masy makowej

Masa makowa 

Możesz użyć 850 g masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa

  • 500 g suchego maku całego lub mielonego,
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 70 g skórki pomarańczowej, 
  • 70 g drobnych rodzynek 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów 
  • 50 g suszonych moreli, ale możesz pominąć
  • opcjonalnie 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub likieru amaretto
  • woda lub mleko w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom maku

makowiec-zawijany

Makowiec zawijany przepis

Jeśli będziesz robiła własną masę makową (przepis znajdziesz na końcu tego tekstu) to od niej zacznij przygotowywanie makowca. Jeśli korzystasz z masy z puszki, to przełóż ją do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, ponieważ sklepowe gotowce są zazwyczaj zbyt wilgotne. 

1. Suche drożdże dodaj do mąki i wymieszaj. 

2. Mleko, masło i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na najmniejszym ogniu do chwili, aż masło i  cukier się rozpuszczą. Odstaw do niemal całkowitego wystudzenia. Mikstura powinna być letnia, ponieważ zbyt wysoka temperatura (powyżej 36 stopni) zabija drożdże. 

3. Wlej wystudzoną miksturę do mąki, dodaj rozbełtane jajka i żółtko, olejek migdałowy i wyrabiaj za pomocą haka do ciasta przez około 10 minut. Powinnaś otrzymać gładkie, miękkie elastyczne ciasto.

4. Przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeśli w mieszkaniu jest zimno, to nagrzej piekarnik do 30 stopni i wyłącz go. Wstaw misę z ciastem do piekarnika i pozostaw lekko uchylone drzwiczki.

5. Wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na dwie części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm.

6. Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej. Rozsmaruj połowę masy makowej na rozwałkowanym cieście pozostawiając około 1,5 cm wolnej od każdego z brzegów. Zwiń ciasto w roladę. Zawiń makowiec w papier do pieczenia pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca między papierem a ciastem, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto urośnie. W ten sam sposób przygotuj drugi makowiec.

7. Wstaw makowce do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw makowce na około 10 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika, odwiń z papieru i zostaw na kratce do wystudzenia.

8. Wystudzone makowce możesz ozdobić lukrem.

Domowa masa makowa do makowca przepis

1. Mak wsyp do garnka, i zalej gorącą wodą lub mlekiem, płyn powinien sięgać około 2 centymetrów powyżej poziomu maku. Zagotuj, zmniejsz płomień do minimum i gotuj około 10 minut mieszając od czasu do czasu. 

    • Uwaga : Jeśli kupiłaś mielony mak, to wystarczy, że zalejesz go wrzącą wodą i pozostawisz na około 30-40 minut, a następnie odsączysz z nadmiaru płynu, tak jak opisałam poniżej.

2. Przelej zawartość garnka na gęste sitko, najlepiej sprawdzają się  tzw. sitka perlonowe o bardzo drobnych oczkach. Jeśli masz sitko o dużych oczkach, to wyłóż je gazą. Pozostaw mak na sicie na około 20-25 minut, aby odsączyć nadmiar płynu.

3. Dwukrotnie zmiel mak w maszynce do mięsa na sitku o najdrobniejszych oczkach. 

4. W dużym garnku rozpuść masło z miodem i cukrem. Dodaj rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, morele, zmielony mak i likier. Całość dokładnie wymieszaj. Domowa masa powinna być lekko wilgotna wilgotna, jeśli jest zbyt sucha dodaj odrobinę soku pomarańczowego albo likieru.

    • Z podanych proporcji otrzymasz około 1200-1400 masy makowej do makowca lub innych wypieków. Jeśli nie zużyjesz całej, to nadmiar możesz zamrozić. Przed użyciem pozostaw ją do rozmrożenia na kuchennym blacie.
makowiec-zawijany
Makowiec zawijany.



Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Zjadłabym... U nas jest obowiązkowy na święta bożego narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła... Wygląda cudnie. Zawsze mam na niego ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makowiec kojarzy mi się głównie z bożym narodzeniem, wtedy tez najlepiej smakuje. Ale w sumie za Oknem pogoda iście zimowa wiec taki kawałeczek mogłabym zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, moja mama zawsze robi go na święta ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: