TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę

Najlepszy przepis na leczo w słoikach.

Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego zjedzenia, ale bez smalcu i mięsnych dodatków. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepłe, smaczne i kolorowe leczo w słoikach jest gotowe dosłownie w piętnaście minut i sprawdza się o każdej porze roku. Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem. Czasami podkręcamy smak leczo dodając już na talerzu odrobinę ostrych przypraw, takich jak sos sriracha .

leczo-do-sloikow-na-zime
Przepis na domowe leczo do słoików na zimę.
 

Leczo do słoików na zimę

proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)

  • 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek

Jak zrobić leczo w słoikach na zimę

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy.

Spodobał Ci się przepis na leczo do słoików na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

leczo-do-sloikow-na-zime
Leczo do słoików na zimę.

Komentarze

  1. Chetnie skorzystam z przepisu, juz czas przygotowac zapasy na zime:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo, ale ja jestem żarłok to robię do litrowych słoików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy leczo, ale na zimę go nie robię. Jemy tylko w sezonie ze świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbawienne takie leczo w słoikach, jak się wraca z pracy i szybko można zrobić obiad 🙂😍😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że przypomnieliście mi o tej potrawie. Zapomniało mi się onniej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych