Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę

Najlepszy przepis na leczo w słoikach.

Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego zjedzenia, ale bez smalcu i mięsnych dodatków. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepłe, smaczne i kolorowe leczo w słoikach jest gotowe dosłownie w piętnaście minut i sprawdza się o każdej porze roku. Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem. Czasami podkręcamy smak leczo dodając już na talerzu odrobinę ostrych przypraw, takich jak sos sriracha .

leczo-do-sloikow-na-zime
Przepis na domowe leczo do słoików na zimę.
 

Leczo do słoików na zimę

proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)

  • 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek

Jak zrobić leczo w słoikach na zimę

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy.

Spodobał Ci się przepis na leczo do słoików na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

leczo-do-sloikow-na-zime
Leczo do słoików na zimę.

Komentarze

  1. Chetnie skorzystam z przepisu, juz czas przygotowac zapasy na zime:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo, ale ja jestem żarłok to robię do litrowych słoików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy leczo, ale na zimę go nie robię. Jemy tylko w sezonie ze świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbawienne takie leczo w słoikach, jak się wraca z pracy i szybko można zrobić obiad 🙂😍😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że przypomnieliście mi o tej potrawie. Zapomniało mi się onniej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: