Leczo do słoików na zimę
Leczo do słoików na zimę
Najlepszy przepis na leczo w słoikach.
Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego zjedzenia, ale bez smalcu i mięsnych dodatków. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepłe, smaczne i kolorowe leczo w słoikach jest gotowe dosłownie w piętnaście minut i sprawdza się o każdej porze roku.
Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem. Czasami podkręcamy smak leczo dodając już na talerzu odrobinę ostrych przypraw, takich jak sos sriracha .
Leczo do słoików na zimę
proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)
- 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
- 3 kg pomidorów
- 1,5 kg cebuli
- 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
- opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek
Jak zrobić leczo w słoikach na zimę
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy.
Spodobał Ci się przepis na leczo do słoików na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Leczo do słoików na zimę.
Chetnie skorzystam z przepisu, juz czas przygotowac zapasy na zime:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, ale ja jestem żarłok to robię do litrowych słoików :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy leczo, ale na zimę go nie robię. Jemy tylko w sezonie ze świeżych warzyw.
OdpowiedzUsuńZbawienne takie leczo w słoikach, jak się wraca z pracy i szybko można zrobić obiad 🙂😍😋
OdpowiedzUsuńFajnie, że przypomnieliście mi o tej potrawie. Zapomniało mi się onniej.
OdpowiedzUsuń