Kruche babeczki wytrawne

Kruche babeczki wytrawne

Przepis na tarteletki z sałatką z grzybami marynowanymi

Kruche babeczki wytrawne to fajny pomysł na podanie każdej pasty i sałatki w elegancki sposób. Jeśli zastanawiasz się czym napełnić wytrawne babeczki, to ten post jest właśnie dla Ciebie. Takie proste przepisy na szybkie przekąski i przystawki na imprezę zawsze się przydają. Na Wielkanoc najlepszym rozwiązaniem będą kruche babeczki na słono z sałatką jajeczną np. z dodatkiem marynowanych podgrzybków. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym pięknie prezentują się na stole. Wytrawne kruche babeczki przygotujesz ze zwykłego kruchego ciasta, jeśli zamiast cukru dodasz odrobinę soli i pieprzu. Jeśli jednak nie masz czasu, to gotowe babeczki kupisz w większości marketów. 

Domowe kruche babeczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni. Wypełnione ulubionym farszem, są prostym i pysznym dodatkiem na każdą okazję. 

kruche-babeczki-wytrawne
Wytrawne babeczki na Wielkanoc z sałatką z marynowanymi grzybkami
 

Kruche babeczki wytrawne 

składniki na 12-15 babeczek w zależności od wielkości foremek

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • szczypta soli 
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 małe jajko 

Farsz do wytrawnych babeczek

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula szalotka lub gruby zielony szczypiorek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 słoik marynowanych podgrzybków, np. Leśne Skarby, które bez problemu kupisz w każdej "Biedronce"
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub więcej do smaku
  • opcjonalnie możesz dodać małą ugotowaną marchewkę drobno posiekaną
  • sól i pieprz do smaku

kruche-babeczki-wytrawne
Do tej sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki premium Leśne Skarby, aktualnie można je kupić w Biedronce.

Kruche babeczki wytrawne przepis

1. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować. 

2. Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na babeczki uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki.

3. Odrywaj małe kawałki ciasta i wyklej nim foremki do babeczek

4. Wstaw kruche babeczki wytrawne do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Zajmuje to około 12-18 minut. 

Farsz do babeczek

1. Cebulę, ogórki, 3-4 marynowane podgrzybki drobno posiekaj. 

2. Wymieszaj z składniki farszu z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem

3. Napełnij korpusy babeczek farszem i udekoruj podgrzybkiem i zielonym szczypiorkiem..

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na kruche babeczki na słono ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
kruche-babeczki-wytrawne
Kruche babeczki wytrawne.

Komentarze

  1. Pyszne i wszystko można do nich włożyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny, z moimi ulubionymi dodatkami, mniam. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) patrze na to cudo i głodna jestem. Uwielbiam Twoje przepisy i cudowne zdjęcia i wiem że na głodniaka nie wolno ich oglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha <3 Uwielbiam takie przekąski, wszelkie babeczki, tartaletki, tarty, zdecydowanie moje smaki :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudnej urody babeczki wytrawne. Skuszę się i zrobię takich kilka mam akurat foremki do babeczek. Te które mam....to mam nadzieję, że się nadadzą! A Biedronkę mam pod samym nosem !Uwielbiam ich smakowitości Premium!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis na lekkie przekąski. Bardzo dziękuję za przepis, chętnie wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sięgam po jedną babeczkę. Na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis idealnie przed Wielkanocą. Nawet zastanawiałam się co tutaj jeszcze zrobić dodatkowego. Tak się składa,że w czasie wielkanocnego weekendu sporo wędrujemy bo pogoda sprzyja i szkoda siedzieć przy stole,tak więc takie babeczki będą też świetną przegrzyka na trasie z piękną nutą wielkanocnego jajczka. Oczywiście 'Biedronki' u mnie nie ma, jednak na pewno znajdę jakieś marynowane grzybki w polskim sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo apetyczne, na pewno wypróbuję przepis :D zarówno słodkie, jak i wytrawne babeczki czy tartaleki to moim zdaniem świetna opcja na urodziny, przyjęcia, czy inne okazje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: