Majonez curry

Majonez curry

domowy majonez z przyprawą curry. 

Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że lepiej przygotować go samodzielnie. Twój domowy majonez będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i bez zbędnych konserwantów. Zazwyczaj robię ten majonez z surowych jajek, ale możesz też zrobić majonez z gotowanych jajek z przyprawą curry. Obie wersje są tak samo pyszne. Przygotowanie majonezu z curry zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Taki domowy majonez pasuje do jajek, kanapek, frytek, sałatek, mięsa z grilla i wielu innych dań.

Przepis na tradycyjny domowy majonez znajdziesz w artykule Sosy do jajek na zimno. Natomiast na  końcu tego artykułu zamieściłam też przepis na sos majonezowy z curry.

majonez-curry
Domowy majonez z przyprawą curry do jajek i pieczonego mięsa lub mięsa z grilla.
 

Majonez curry

  • 1 duże żółtko,
  • 1 łyżka wody,
  • pół łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub musztardy w proszku,
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego białego lub czarnego pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny,
  • około 250-300 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka curry w proszku lub więcej, jeśli wolisz ostrzejsze,
  • ćwierć łyżeczki mielonego imbiru lub więcej do smaku,
  • opcjonalnie 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy go na sam koniec i krótko miksujemy.

Ps. Musztardę w proszku można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Jak zrobić domowy majonez curry przepis 

1. Wymieszaj ze sobą żółtko, musztardę, wodę, ocet, sól i pieprz i zmiksuj do połączenia składników.

2. Zwiększ obroty miksera i nie przerywając miksowania, bardzo powoli, cieniutką strużką wlewaj olej. Miksuj, aż uzyskasz jasną masę o kremowej konsystencji.

3. Dodaj curry i imbir i zmiksuj do połączenia składników. Sprawdź czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub jogurt i ponownie krótko zmiksuj.

4. Domowy majonez curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku do 7 dni. 

Sos majonezowy z curry przepis 

wersja ekspresowa dla leniwych i zabieganych 

  • 1 szklanka dobrej jakości majonezu, 
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa przyprawy curry w proszku,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe. 

Uprzedzając pytania - urządzenie na zdjęciu to mikser ręczny Breville z funkcją podgrzewania składników. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie Breville Polska

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na majonez curry ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
majonez-curry

 Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek

majonez-curry

Skąd się wziął majonez 

Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym czasie i w różnych regionach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wszystkie składniki majonezu są łatwo dostępne. Co ciekawe - majonez jest mieszanką składników, które  naturalnie nigdy się ze sobą nie łączą czyli oleju i wody. Rolę emulgatora, który odpowiada za kremową konsystencję majonezu pełni żółtko.  

majonez-curry
Majonez curry.

Komentarze

  1. Ciekawa wersja. Robiłam różne majonezy ,ale curry jeszcze nie . Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie z zrobię wersję pierwszą :-D dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny ma kolor … jeszcze nie jadłam majonezu z dodatkiem curry, zapisuję do nadrobienia .

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam smakowego majonezu a ten wygląda świetnie 👏

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: